6 Aralık 2019 Cuma

Kalıcı hale getirilecek ‘güvenlik soruşturması’na yeni kriter: AKP’ye sadakat!

AKP, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği güvenlik soruşturmasını kalıcı hale getirmek için çalışmalara başladı. Kamu hizmetine atanacaklarda güvenlik soruşturmasının yanı sıra ‘sadakat, devlete bağlılık’ gibi kriterler de aranacak.

BOLD – AKP hükumeti, AYM’nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sınırlarının belirsizliği ve özel hayata müdahale anlamına geldiği gerekçesiyle iptalinin ardından uygulamada doğan boşluğu gidermek gerekçesiyle bir taslak metin hazırlandı. Yeni düzenleme ile OHAL döneminde getirilen uygulama kalıcılaştırılıyor.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINI MİT YAPACAK

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların tümü hakkında MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri güvenlik soruşturması yapacak. Bu birimler, veri güvenliğine ilişkin mevzuatta gösterilen önlemleri alacak. Bu kapsamda elde edilen veriler, ‘yalnızca amacına yönelik olarak’ işlenebilecek, aktarılabilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlem tamamlandıktan iki yıl sonra silinecek.

SADAKAT, BAĞLILIK DA ARANACAK

Taslakta, AYM’nin kanunilik şartını yerine getirmek için “Güvenlik soruşturması ve/veya Arşiv araştırması yapılmış olmak” cümlesi, “26.10.1994 tarihli 4045 Sayılı kanuna göre güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” olarak düzenlendi. Taslağa göre, ayrıca “kamu hizmetinin etkin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi” amacıyla atanacakların “sadakat, tarafsızlık-devlete bağlılık, davranış ve işbirliği, yurt dışında davranış” gibi güvenlikle ilgisi olmayan kurallara uyma şartı aranacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINI YASAL HALE GETİRME GAYRETİ

AKP Grup yöneticileri taslak metni incelenmek üzere CHP Grubu’na iletti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ilke olarak güvenlik soruşturmasına karşı olduğunu bildirdi. CHP 26. Dönem Ankara Milletvekili Avukat Şenal Sarıhan ise “Bu, tüm kamu görevlileri için güvenlik soruşturmasını iptal hükmüne rağmen tekrar yasal hale getirme gayretidir. Oysa ‘Güvenlik Soruşturmaları’, olağanüstü dönemlerin ürünüdür. İdareye keyfi davranma ve ‘işsiz ve aşsız bırakarak insan öğütme silahı’ vermektedir” dedi. 4045 Sayılı Yasa’da 12 Eylül’ün izlerinin kolayca görülebileceğini belirten Sarıhan, bugün de KHK’nin yasalaşması ile OHAL’ın sürekliliğinin sağlandığının altını çizdi.

Erdoğan NATO toplantısı öncesi neden kriz çıkardı toplantıda neden tüm talepleri kabul etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder