4 Aralık 2019 Çarşamba

Ders olarak okutulacak bir restorasyon felaketi daha: Alacami gitti teneke cami geldi

Yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi bulunan Yavuz Sultan Selim’in de dedesinin adını taşıyan Osmaniye’deki Alacami, restorasyon çalışmaları sonrası tanınmaz hale geldi.

BOLD – Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan ve kentin simgelerinden biri olan Alacami’de 2014 yılında başlatılan restorasyon çalışmasında sona gelindi. Geç Roma döneminde bazilika olarak kullanıldığı belirtilen yapının içerisine Bizans döneminde bir kilise eklendi. 15. Yüzyılda bölgeye hakim olan Dulkadiroğulları Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Kasım Bey, tarihi yapıya babası adına bir mihrap ve minare eklettirerek camiye dönüştürdü. ‘Alaüddevle Mescidi’ olarak adlandırılan yapının bu adının söylenişinin zor olmasından dolayı halk arasında ‘Alacami’ olarak anılmaya başlandığı belirtiliyor.

ÜZERİ SAÇLA KAPATILDI

Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Tuba İnşaat Taahhüt Tic. San. Ltd. Şti. Adlı özel bir firmaya ihale edilen restorasyon çalışması kapsamında tarihi yapının üzeri minarenin görünümünü de etkileyecek şekilde metal malzeme ile kaplandı.

“MAHVETTİLER CAMİYİ”

Osmaniye Kadirlili olan Tarihçi Cemil Yurtsever, restorasyondaki yanlışlardan Hatay’daki Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerini suçladı. Yurtsever bölge müdürlüğü yetkililerinin “Kendi düşüncelerine uygun, dayatmacı bir mantıkla buradaki onarıma müdahale ettikleri haberi geldi bize. Ben Kadirlili’yim, son bir kaç aydır gelip gidiyorum. Baktığım zaman inanın yüreğim burkuldu, rahatsız oldum. Çünkü adeta üzerine çelik bir manto giydirmişler. Minare şerefesine kadar çelik manto içine alınmış. Bu görüntü bir felaket, facia. Arkeoloji ya da restorasyon tarihinde okutulacak kadar kötü bir felaket bu. Mahvettiler camiyi” diye konuştu.

ÇOCUKLUĞUMUZDAKİ ALACAMİ YOK

Alacami’nin 10 yıl önce Diyanet tarafından imam atanarak ibadete açıldığını anlatan Kadirlili gazeteci Selçuk Savran, 5 yıl süren restorasyonda son aşamaya gelindiğini belirterek, “Şu anda Alacami’nin orjinal yapısı kaybolmuş durumda. Sanki Alacami değil, tenekeyle kaplanmış yayla evini andıran ucube bir görüntü ortaya çıkmış. Bizim çocukluğumuzdaki Alacami yok artık. Başlangıçta Alacami’nin aslına uygun şekilde restore edilmesi için bir proje hazırlandı. Daha sonra yapının üzerine ahşaptan bir çatı yapılması planlandığı ancak bunun yüklenici firmanın maliyetini karşılamayacağı düşünüldüğü için ahşap yerine çeliğe dönüştürüldüğü iddia edildi” dedi.

Alacami adını 2. Bayezıd’ın dördüncü eşi ve Yavuz Sultan Selim’in annesi olan I. Ayşe Hatun’un babası , Alaüddevle Bozkurt Bey’den alıyor. Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Kasım Bey’in Alaüddevle Mescidi adını verdiği cami zamanla Alacami olarak anılmaya başlanmış. Alacami’nin metal kaplı son görüntüsü ise sosyal medyada tepki çekti

MHP, af teklifini geri çekti; Erdoğan’ın ‘6 suça indirim yapmayın’ talimatı hatırlatıldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder