6 Aralık 2019 Cuma

Gökçek, 15 uçak 1 helikopter ile belediyede filo kurmuş

İstifa ettirilen Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, belediyede kurduğu 15 uçak ve bir helikopterden oluşan filoyu 15 Temmuz’un hemen ardından zararına sattığı ortaya çıktı. Gökçek’in, uçaklar için bedelinin üzerinde ödeme yaptığı ortaya çıktı.

BOLD – Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettirilen Melih Gökçek’in döneminde, belediye şirketi BELKA AŞ tarafından, belediyeye “uçuş okulu” kurmak için milyonlarca TL değerinde uçak alındığı ortaya çıktı. Başkalarına kiralanan uçaklar için para alınmadığı belgelendi.

8 MİLYON 612 BİN DOLARLIK UÇAK ALINMIŞ

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre, daha önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevinde olan ve uçuş brövesi sahibi eski ASKİ Genel Müdür İrfan Kaya’nın talimatı ile 2012’de “BELKA Seğmen Uçuş Okulu” kurulması kararı verildi. ABB’de müfettişlerin yaptığı incelemeler sonucunda ise okul için, Güneydoğu Havacılık İşletmesi Ltd. Şti., Vizyon Havacılık Ltd. Şti. ve Çam Grup Dış Ticaret AŞ’den uçak alımlarına başlanırken değişik tip ve modellerde 15 uçak ve bir helikopter alımının gerçekleştiği belgelendi. 2012 ile 2016 yılları arasında BELKA tarafından toplam maliyeti 8 milyon 612 bin 775 dolara denk gelen uçaklar alındı.

305 BİN DOLARLIK UÇAĞA 450 BİN DOLAR ÖDENMİŞ

Güneydoğu Havacılık’tan ortalama birim fiyatı 450 bin dolara denk gelecek şekilde alınan Cesna model uçağın, başka bir yerli kurumca 305 bin dolar bedelle temin edildiği, BELKA’nın doğru fiyattan alım yapmadığı da belgelendi. Uçakların birçoğunun BELKA’ya bu şekilde satıldığı ortaya çıktı. Zaman içinde uçaklara bakım, onarım hizmetleri yapıldı ve hizmetler de aracı şirketler tarafından BELKA AŞ’ye fatura edildi.

GELİRLER FATURALARA YANSITILMADI

Uçaklar, daha sonra ise satın alınan Vizyon Havacılık ve Güneydoğu Havacılık şirketlerine kiralandı. Güneydoğu firması ise önce alım yapıp ardından uçakları kendisi kiralayarak uçuş okulunda kullandı. Firma; THK, Gökçen Havacılık gibi firmalardan öğrenci temin ederek gelir elde etti, fakat BELKA’ya kestiği faturalarda tüm giderlerini yansıtmasına karşın elde ettiği gelirleri yansıtmadı.

15 TEMMUZ SONRASI ZARARINA SATILDI

Uçak alımlarının üzerinden uzun bir süre geçmesine karşın uçuş okulu kurulmadı ve uçaklar BELKA’yı milyonluk zararlara uğratmaya başlayınca, BELKA yönetimi, uçakları satma kararı aldı. Uçaklar, bu kez de Vizyon Havacılık şirketine 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından, 5 günde bir ihale yapılarak alış fiyatının çok altında 17.5 milyon TL bedelle, o günün dolar kuru üzerinden 8 milyon 612 bin 775 dolara alınan uçaklar 6 milyon 5 bin dolara satıldı.

 

HDP’li anne baba tutuklandı iki engelli çocuk evde yalnız kaldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder