4 Aralık 2019 Çarşamba

Madencilikle ilgili izlenmesi gereken beş yapım

4 Aralık günü tüm dünyada Madenciler Günü olarak kutlanıyor. Bizlerin konforu ve emniyeti için yıllarını toprak altında geçiren maden emekçilerini saygıyla selamlıyoruz.

BOLD– Madencilerin yaşamı; alın teriyle, mücadeleyle ve trajik öykülerle örülmüştür. 302 canın yittiği Soma faciasının hala tazeliğini koruduğu Türkiye’de maden işçilerinin insanca yaşam mücadelesi devam ediyor. 7. sanat da bu mücadeleye uzak kalmayarak madencilikle ilgili birçok hikayeyi perdeye ve ekranlara taşımıştır. Birçok yapım arasından çarpıcı beş yapımı sizler için derledik.

GERMINAL (1993)

Emile Zola’nın aynı isimli klasik eserinden uyarlanan film, 1884’te yılında Fransa’da Voreux madenlerinde yaşanan dramı, tüm çarpıcılığı ve gerçekliğiyle beyaz perdeye yansıtıyor. Claude Berri’nin yönetmenliğini yaptığı filmde Gérard Depardieu, Jean Carmet ve Judith Henry gibi isimler rol aldı.

MADEN (1978)

Zonguldak’ta madende çalışan işçiler, oldukça zor şartlar altında ve yetersiz güvenlik önlemleriyle geceli gündüzlü çalışmaktadırlar. Tek amaçları evlerine ekmek götürmek ve ailelerini geçindirmek olan bu işçilerden İlyas durumun ciddiyetinin farkındadır. Arkadaşları Nurettin ve Ömer’i de uyarır ve sendikanın harekete geçmesi, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için imza toplar. Fakat işlerinden kovulma korkusuyla pek çok işçi dayanışmaya ya da greve destek vermez. İlyas mücadelesinde yalnız kalır ve çıkar grupları tarafından tehdit edilir. Ama acı gerçek çok uzak değildir. Birkaç hafta sonra madende gerçekten ciddi bir patlama yaşanır ve İlyas’ın göçük altında kalır. Hayatını kaybeden işçilerden biri olur. Bunun üzerine maden işçileri İlyas’ın cansız bedenini omuzlarında taşıyarak birlik ve dayanışma sözü verirler…
Yavuz Özkan’ın imzasını taşıyor. Cüneyt Arkın’ı alışılmışın dışında bir rolde izlediğimiz yapımda Tarık Akan ve Halil Ergün isimler de rol alıyor.

100 BİN KİŞİYDİLER

Metin Kaya’nın yönetmenliğini yaptığı ve Zonguldak maden işçilerinin 1990-91 Grevi ile Ankara yürüyüşünü konu alan belgesel, ”Büyük Madenci Yürüyüşü” olarak tarihimize geçen olayı anlatıyor. Belgesel, Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde önemli bir eylemin öyküsünü, eylemi yaşayanların ağzından anlatıyor.

TREASURE OF THE SIERRA MADRE

John Huston Yönetmenlik ve uyarlama senaryo dallarında Oscar kazanmış olan film, altın madenleri için Sierra Madre dağlarında yaşanan acı dolu deneyimleri beyazperdeye yansıtıyor…

PENNSYLVANIA MINER’S STORY

Belgesel türündeki televizyon filminde, 77 saat boyunca madende kurtarılmak için bekleyen işçilerin dramı kendi ifadeleriyle hayat buluyor…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder