4 Aralık 2019 Çarşamba

Londra’daki dörtlü Suriye zirvesinden sivillere saldırıların sonlandırılması kararı

İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan Dörtlü Suriye Zirvesinde liderlerin, mültecilerin güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönüşlerinin koşullarını oluşturmak için çalışacaklarını ve terörün her türlüsüne karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirttikleri bildirildi.

BOLD – İngiltere Başbakanlık Ofisi’nde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın katılımıyla Dörtlü Suriye Zirvesi gerçekleştirildi.

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’da gerçekleştirilen zirve sonrası görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

MACRON: HER KONUDA ANLAŞAMADIK

İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye arasındaki dörtlü zirvenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a “Erdoğan ile uzlaşmadığınız noktalarda ortak bir görüşe vardınız mı?” diye soruldu.

Macron, “Suriye, Suriye’nin doğusu ve Libya’yı ele aldık. Her konuda uzlaşma sağlanamadı ama üç noktada çok net bir şekilde uzlaştık” dedi.

YPG konusundaki uzlaşmazlığın sorulması üzerine de Mcron, “YPG’yi de konuştuk. Bu noktada görüş ayrılıklarımız var ve hala ilerleme gerekiyor. PKK konusunda hiçbir çelişkimiz yok. Fransa PKK’yı terörist olarak görüyor ve kınıyor. Ama açık ki, bazı politik gruplar, tümüyle terörist olarak tanımlanamaz. Bu düğümü çözmek gerekir. Bugün bu konudaki anlaşmazlığı kaldıramadık. Türk topraklarının güvenliği konusundaki endişeleri paylaşıyoruz elbette. Ama aradaki farkı koymak lazım, IŞİD’e karşı savaşanın kim olduğunun bilinmesi lazım” diye konuştu.

4 ÜLKE LİDERİ ŞUBAT’TA TEKRAR BULUŞACAK

Londra’daki dörtlü zirve sonrasında açıklama yapan Merkel, Suriye ve Libya konularını ele aldıklarını söyledi. Merkel zirveye ilişkin “İyi, anlamlı bir buluşmaydı ama ancak uzun bir tartışma sürecinin başlangıcı olabilir. Bu bakımdan zaman bir sınırlıydı” ifadelerini kullandı.

Merkel dört ülke liderinin şubat ayında tekrar bir araya geleceğini söyledi.

ERDOĞAN: ZİRVE GAYET İYİ GEÇTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirve sonrasında bir gazetecinin görüşmeye ilişkin sorusu üzerine zirvenin “gayet iyi geçtiğini” söyledi.

ZİRVE SONRASI RESMİ AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden zirve sonrası görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, liderler, görüşmede ülkeleri arasındaki geniş stratejik, ekonomik ve savunma ortaklıklarını ele alırken, bu ilişkilerin NATO üzerinden de olmak üzere daha da derinleştirilmesinin önemini kabul etti.

Liderler, Suriye’de sınır ötesi de dahil olmak üzere insani erişimin sağlanması ve Suriye’nin kuzeydoğusuna yardımların ulaştırılmasının temelini Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılacak bir ihtiyaç değerlendirmesinin oluşturması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Mültecilerin güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir bir şekilde geri dönüşlerinin koşullarını oluşturmak için çalışacaklarını ve terörün her türlüsüne karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyleyen liderler ayrıca, İdlib dahil Suriye’deki sivillere yönelik tüm saldırıların durdurulması gerektiği konusunda anlaştı.

Anayasa Komitesi sürecine desteklerini yineleyen liderler, Suriye’de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılan 2254 No’lu BM kararının önemine vurgu yaptı.

Dörtlü Zirve’ye katılan liderler, Libya’da siyasi sürecin ilerletilmesi konusundaki desteklerini de yineleyerek, bu formattaki toplantıların yapılması gerektiği konusunda anlaştı.

Macron, Türkiye ve NATO hakkında “söylediklerimin arkasındayım”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder