3 Aralık 2019 Salı

ABD’li senatörlerden S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım talebi

ABD’de iki senatör, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir mektup yazarak Rus hava savunma sistemi S-400’leri satın aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep etti.

BOLD Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ardından yaptırım tasarısı hazırlayan ABD’li iki senatör, “Sabır gösterme zamanı çoktan geçti” diyerek Trump yönetimine Türkiye’ye yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Lindsey Graham ile Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen’ın yazdığı mektupta, “Sabır gösterme zamanı çoktan geçti. Yasaları uygulamanızın zamanı geldi. Bunun yapılmaması, hiçbir sonuçla karşılaşmadan ABD yasalarına uyulmayabileceği konusunda diğer ülkelere kötü bir sinyal veriyor” denildi.

Mektup, geçen hafta Türkiye’nin S-400’ler üzerinde denemelere başladığı yönünde haberlerin ardından gündeme geldi.

Pompeo’nun, Türkiye’nin S-400’leri satın almasının Amerikan yaptırımlarını tetikleyeceği ve yasaların bunu öngördüğü yönündeki sözlerinin hatırlatıldığı mektupta, “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) gereğince ABD’nin, Rus yapımı S-400 sistemini satın aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulaması gerekiyor” denildi.

SATIN ALMANIN ÖTESİNDE TEST EDİLDİ

Geçen hafta Ankara’da yapılan S-400 testlerine atıfta bulunan senatörler, “Son günlerde bir Türk savunma yetkilisi, Türkiye’nin satın almanın da ötesine giderek bu hafta Ankara’da S-400 sisteminin bir parçasını denediğine işaret etti. Ayrıca dün Rus silah şirketi Rosoboronexport başkanı da, gelecek yılın ilk yarısında Rusya’nın Türkiye’ye daha fazla S-400 füzesi satılmasını öngören bir anlaşmayı sonuçlandırmayı umduğunu kaydetti. Rus yetkili, ‘Türkiye ile askeri teknik işbirliğinin sadece S-400 tedariki ile sınırlı olmadığını vurgulamak isterim. Büyük planlarımız var’ diye konuştu.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN DEĞİŞECEĞİNE DAİR İŞARET YOK

Senatör Graham ve Hollen, Erdoğan’ın son ABD ziyaretini hatırlatarak, “Hem ABD Yönetimi hem de Kongre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, S-400’ler konusundaki kararını hayata geçirmesinin Amerikan yaptırımlarının uygulanmasını gerektireceği konusunda defalarca uyardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray’a yaptığı son ziyarete rağmen, yön değiştireceğine dair açık bir işaret vermemiştir” dedi.

TÜRKİYE’NİN RUSYA’DAN S-400 ALIMI

Türkiye, Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemini geçtiğimiz Temmuz ayında teslim almaya başlamış, sistemin beşinci nesil yeni savaş uçağı teknolojisine ilişkin bilgileri çalabileceği endişesini dile getiren ABD de Türkiye’yi ortak üreticilerinden olduğu F-35 programından çıkarmıştı.

Trump yönetimi ise, kısaca CAATSA olarak bilinen ve Rus savunma sektörüyle iş yapan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngören ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası uyarınca Türkiye’ye yaptırım uygulamamıştı.

SENATO’DAKİ İKİ ÖNEMLİ İSİM: GRAHAM VE HOLLEN

Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen, Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısını en sık gündeme getiren isimler.

İki senatör, S-400 alımı sebebiyle Türkiye’ye sert yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı da hazırlamıştı.

Senatör Graham, 13 Kasım’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyareti sırasında Oval Ofis’te görüştüğü beş senatörden de biriydi.

POMPEO: KAYGI VERİCİ

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 26 Kasım’da Türkiye’nin S-400 sistemini F-16 savaş uçaklarıyla test etmeye başladığı haberlerinin ardından yaptığı açıklamada gelişmeleri kaygı verici bulduğunu söylemiş, konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.

Aynı gün Rusya’nın savunma şirketi Rosoboronexport, Moskova’nın Türkiye ile 2020 yılının ilk yarısında daha fazla S-400 füze sistemi tedariki için anlaşma yapmayı umduklarını belirtmişti.

NATO Zirvesi öncesinde Türkiye’den yeni S-400 sistemi alım sinyali

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder