5 Aralık 2019 Perşembe

ABD Savunma Bakanı: Suriye’nin kuzeyindeki askerleri çekme işlemi tamamlandı

ABD Savunma Bakanı Esper, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan askeri çekilmesini tamamladığını açıkladı. Londra’da Erdoğan ve Trump arasındaki görüşmede S-400’ler konusunda ilerleme sağlanamadığını belirten Esper, Türkiye’nin NATO’nun Baltık planını veto etmekten vazgeçmesini, ‘olumlu bir ilerleme’ olarak değerlendirdi.

BOLD – ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilmeyi tamamladığını ve kalan 600 askerin de daha güvenli bölgelerde konuşlandırıldığını söyledi.

Trump’ın talimatından bu yana ABD’nin Suriye’deki 1000 olan asker sayısı yüzde 40 oranında azaltılmıştı. Esper ABD’nin Suriye’nin diğer bölgelerinde 600 kişilik bir birliğinin kalacağını aktardı.

Esper’in açıklaması, Başkan Donald Trump’ın ekim ayında verdiği ‘çekilin’ talimatının ardından yaşanan belirsizlik döneminin sona erdiği anlamına geliyor. NATO Zirvesi dönüşü açıklamalarda bulunan Esper, gerekli olduğu hallerde ABD’nin Suriye’ye küçük sayıda birlik sokup çıkartabilme olanaklarının olduğunu kaydetti.

Esper, Avrupalı müttefiklerin destek sağlaması halinde ABD’nin asker sayısını daha da azaltabileceğini belirtti. NATO Zirvesi nedeniyle Londra’da bulunan Başkan Trump, Suriye’deki ABD birliklerinin petrol rezervlerinin IŞİD’in eline geçmesini engelleme görevinde bulunacağını ifade etmişti.

GÖRÜŞMEDEN SONUÇ ÇIKMADI

Mark Esper, Türkiye ile yaşanan S-400 gerilimi ile ilgili olarak da NATO Zirvesi sırasında Başkan Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşmeden bir netice çıkmadığını söyledi. Esper, “Şu aşamada henüz bir hareket yok” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ NATO’DA TUTMAMIZ LAZIM”

Esper, Türkiye’nin NATO’nun kıymetli bir üyesi olduğunu ve Ankara’yı birlikte tutmaları gerektiğini ifade etti. Amerikan Savunma Bakanı, “Türkiye on yıllardır NATO’nun değerli bir parçası oldu. İlk zamanlardan beri. Bu nedenle onları NATO’da tutmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

OLUMLU BİR İLERLEME

Esper, ABD ve diğer NATO üyelerinin yoğun lobi faaliyetinin ardından Türkiye’nin Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planınını Londra’daki NATO Zirvesi’nde veto etmekten vazgeçmesini de değerlendirdi. Mark Esper, “Türkiye’nin pozisyondaki değişim bence olumlu bir ilerleme oldu” şeklinde konuştu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Tel Rıfat’ta 8 çocuğun Türkiye’nin topçu ateşiyle öldürüldüğünü doğruladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder