7 Aralık 2019 Cumartesi

TDK açıkladı; Retweet Türkçe karşılığı: Sektirme

İnternet ortamında özellikle de sosyal medyada sıkça kullanılan kelimelerin karşılığı Türk Dil Kurumu (TDK), belirlendi. Twitter’da sıkça kullanılan ‘Retweet’ in Türkçe karşılığının ‘Sektirme’ olduğu açıklandı.

BOLD-TDK, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Çalıştay da dijital itibar, dijital medya, endüstri 4.0, toplum 5.0 ve siber güvenlik konularındaki yabancı terimlerin Türkçe karşılıkları konusunda alanlarında uzman akademisyen, dil bilimci ve iletişimciler bir araya gelerek günümüzde sıkça kullanılan yeni terimler hakkında açıklamada bulundu.

Kurumun yeni terimler konusunda faaliyetlerine değinen Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TDK’nın kuruluşundan bu yana çok sayıda terim sözlüğü hazırlayarak bunları genel ağda halkın hizmetine sunduğunu belirtti. Gülsevin, Türkçe’nin milli unsurlarını kaybetmeden yaygınlaştırılması, bilim dili, yazı dili ve edebi dil olarak gelişimi üzerine de bilgiler verdi.

Toplam 100’den fazla terimin tartışılması gerektiği konusunda uzlaşılan Çalıştay da, 40’a yakın çözüm önerisinde bulunuldu. Türkçe karşılıkları önerilen kelimelerden bazıları şöyle:

Retweet (RT) = Sektirme

Binge Watch = Dizibitiren, Aralıksız İzlemek, Duraksız İzlemek

Stalker = Sanal Casusluk

Influencer = Deneyimleyici

Caps = Yazılı Resim, Resim Yorum

Cyber Bot = Siber Can

Teaser = Meraklandırıcı Video

Caption = Resim Altı

Diss Atmak = Cevap Yollamak

BM’den Hizmet Hareketi mensuplarının iadesini engelleyecek emsal karar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder