6 Aralık 2019 Cuma

Türkiye-Libya deniz anlaşmaları onaylandı: Yunanistan, Libya Büyükelçisini sınır dışı etti

Türkiye ve Libya arasında yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Libya Başkanlık Konseyi tarafından onaylandı.

Anlaşmaya imzalandığı 27 Kasım’dan beri sert tepki gösteren Yunanistan ise Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldı.

BOLD – Türkiye ve Libya’nın uluslararası alanda tanınan hükumetinin, Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzalamasına tepki gösteren Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Libya Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi’ye Yunanistan’dan ayrılması için 72 saat süre verildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki alanı anlaşmasının uluslararası hukukun ihlal edilmesi olduğunu söyledi. Dendias, Büyükelçi’nin sınır dışı edilmesinin Yunanistan’ın Libya’yla diplomatik ilişkileri kesmesi anlamına gelmediğini belirtti.

Anlaşmanın duyurulmasının hemen ardından Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak, anlaşmanın içeriğine dair bilgi talep eden Yunanistan, talebin yerine getirilmemesi halinde büyükelçiyi sınır dışı edeceği uyarısında bulunmuştu. Söz konusu talebin 5 Aralık tarihine kadar yerine getirilmesi istenmişti.

LİBYA BAŞKANLIK KONSEYİ ONAYLADI

Uluslararası tanınırlığa sahip Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) Başkanlık Konseyi, Türkiye ile Libya arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’nı” onayladı.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac tarafından imzalanan metinde “Başkanlık Konseyinin, 27 Kasım’da imzalanan iki mutabakat muhtırasının onaylanması yönünde karar aldığı ve kararın alındığı tarihten itibaren geçerli olmasının şart koşulduğu ifade edildi.

Metinde ayrıca ilgili makamlardan kararın Resmi Gazete’de yayımlanması talep edildi.

TBMM, ANLAŞMAYI ONAYLADI

Libya ile imzalanan Mutabakat Muhtırası Kanun Teklifi ilk olarak TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Ardından TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada kanun teklifi kabul edildi.

DIŞİŞLERİ, ANLAŞMANIN HARİTASINI PAYLAŞTI

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritanın detaylarını paylaştı.

Haritaya göre Yunanistan’ın Girit Adası’nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor. Libya ile Türkiye arasındaki bu 18.6 millik (29.9 km) bir sınır çizgisiyle kıta sahanlığı (KS) ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırları belirlendi.

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını gösteren haritanın detaylarını kamuoyuna sundu.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında 2011’deki anlaşmada belirlenen hat A ve B noktaları ile gösterilen haritada, Türkiye ve Mısır arasındaki “ana karalar arası ortay hat” C, D ve E noktalarıyla işaretlendi.
Türkiye ile Libya’nın geçen hafta imzaladığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile belirlenen noktalar ise E ve F şeklinde gösterildi.

ANLAŞMA BM’YE GÖNDERİLECEK

Türkiye ile uluslararası alanda tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) arasında yapılan anlaşmanın Birleşmiş Milletler’e (BM) gönderilmesi bekleniyor.

ANKARA, İLK ANLAŞMAYI KKTC’YLE YAPMIŞTI

Libya mutabakatı, Türkiye’nin KKTC ile 2011’de yaptığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’ndan sonra bölgede yaptığı ikinci deniz yetki sınırlandırma anlaşması. Ancak Türkiye, Akdeniz’de henüz MEB ilan etmedi. MEB sınırları balıkçılık sektörünü içerdiği için ilgili kurumlar arasında çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

İSRAİL’DEN ANLAŞMAYA TEPKİ

Anlaşmaya İsrail yönetiminden de tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin Akdeniz’de attığı son adımların İsrail tarafından “endişeyle takip edildiği” belirtildi.

İsrail’in Yunanistan ile iş birliğine büyük önem verdiği ve Tel Aviv’in Atina yönetiminin yanında olduğu kaydedilen açıklamada, “Türkiye uluslararası deniz kanunlarını görmezden gelerek bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atıyor. İsrail, Yunanistan’ın deniz yetki alanına tam destek verdiğini yinelemektedir ve bu hakları ihlal edecek her türlü girişimin karşısındadır.” ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE – LİBYA ANLAŞMASI

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti ile Türkiye arasında 27 Kasım tarihinde deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir mutabakat muhtırası imzalamıştı.

Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez el Sarraj’la Dolmabahçe Ofisi’nde yaptığı görüşmede imzalandığı açıklanmıştı.

Libya’nın komşusu Mısır ile Güney Kıbrıs söz konusu anlaşmayı “yasalara aykırı” olarak nitelerken, Yunanistan da Girit adasını yok saydığı gerekçesiyle muhtıranın coğrafi açıdan mantığa uygun olmadığını savunuyor. Avrupa Birliği ve NATO da konuyla ilgili Yunanistan’a destek veriyor.

YUNANİSTAN’IN ANLAŞMAYA TEPKİSİ

Anlaşma sonrası Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin de Yunan Dışişleri bakanlığına çağrılmış ve kendisinden konuyla ilgili izahat talep edilmişti.

Konuyu NATO’ya da taşıyacağını açıklayan Yunanistan’ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Londra’da yapılan NATO Zirvesi sırasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile anlaşma ile ilgili bir görüşme gerçekleştirmişti.

AB, ANLAŞMA METNİNİ İSTEDİ

Anlaşmaya tepki gösteren Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de mutabakata ilişkin bilgilerin kamuya açıklanmadığını belirterek, “Mutabakatın içeriği netleştirilmeli. Metnin gecikmeden AB’ye iletilmesini bekliyoruz” demişti.

Erdoğan ve Miçotakis Londra’da “deniz yetki alanları” konusunu görüştü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder