6 Aralık 2019 Cuma

Türkiye, OECD endekslerinde çakıldı

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) hazırladığı birçok endekste son sıralarda yer aldı. Alman Bertelsmann Vakfı’nın AB ve OECD ülkeleri arasında hazırladığı Sosyal Adalet Endeksi’nde Türkiye 41 ülke arasında 40’ıncı oldu.

BOLD – Alman Bertelsmann Vakfı’nın Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yaptığı araştırmaya göre hazırlanan Sosyal Adalet Endeksi’nde Türkiye 41 ülke arasında 40’ıncı oldu.

BÜTÜN BAŞLIKLARDA DİBE ÇAKILDI

Vakfın hazırladığı Sosyal Adalet Endeksi’nde ülkeler çeşitli başlıklara göre sıralandı. Türkiye yoksulluğun önlenmesi başlığında 31’inci, adil eğitim fırsatları başlığında sonuncu, istihdam piyasasına erişim başlığında 37’inci, sosyal hayata dâhil olma ve ayrımcılığa uğramama başlığında 39’uncu, nesiller arası adalet başlığında 18’inci ve sağlık başlığında 36’ncı sırada yer aldı.

Sosyal Adalet Endeksi’nde ilk sırada daha önceki yıllarda olduğu gibi İzlanda yer aldı. Küçük ada ülkesini Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsveç gibi diğer İskandinav ülkeleri izliyor. Almanya ise endekste Hollanda, Slovenya, Çekya ve Yeni Zelanda’nın ardından 10’uncu sırada yer aldı.

ABD sosyal adalet endeksinde 36’ıncı sırayı alırken listenin son sırasında Meksika bulunuyor.

VERGİ GELİRLERİNDE YİNE SON SIRALARDA

OECD tarafından yayımlanan başka bir rapora göre, vergi gelirlerinin, Gayri Safi Yurt İçi Milli Hasılaya (GSYİMH) oranında 34 üye ülke içinde Türkiye sondan 4. sırada yer aldı.

OECD’nin açıkladığı rapora göre, Türkiye’de vergi gelirlerin, GSYİMH içindeki payı yüzde 24,4 oranında.

Bu sıralamada yüzde 16,1 ile Meksika son sırada gelirken, onu yüzde 21,1 ile Şili ve yüzde 22,3 ile İrlanda takip ediyor. Türkiye’nin bir altında yer alan ABD’de bu oran yüzde 24,3.

Vergi gelirlerinin, GSYİMH içindeki payında OECD ülkelerinde ortalama oran yüzde 34,3.

Vergi gelirlerinin en fazla olduğu ülkeler içinde ise çalışanların iktidarın emeklilik reformunu protesto için genel greve gittiği Fransa ilk sırada geliyor.

Fransa’da vergi gelirlerinin, GSYİMH içindeki payı yüzde 46,1. Bu ülkeyi yüzde 44,9 ile Danimarka, yüzde 44,8 ile Belçika izliyor. Finlandiya ise yüzde 42,7 oranıyla 4. sırada.

Halkbank davası için baskı yapan Türk siyasetçilerin isimlerini tek tek açıklandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder