22 Nisan 2020 Çarşamba

ABD’den Çin’e koronavirüs davası

ABD’nin Missouri eyaleti, Çin hükumetine koronavirüs salgınına karşı yaklaşımı nedeniyle dava açtı. Dilekçede, Çin yönetiminin Wuhan kentinde ortaya çıkan virüse karşı verdiği yanıtın eyalette büyük ekonomik yıkıma neden olduğu kaydedildi.

BOLD – ABD’de Missouri eyaleti yönetimi, Çin hükumetine koronavirüs salgınına karşı yaklaşımı nedeniyle dava açan ilk eyalet oldu. Dava dilekçesinde, Çin yönetimini Wuhan kentinde ortaya çıkan virüse karşı verdiği yanıtın eyalette büyük ekonomik yıkıma neden olduğu kaydedildi. Missosuri Başsavcısı Eric Schmitt tarafından federal mahkemede açılan adli davada Çin hükumetine ihmal ve benzeri suçlamalar yöneltildi. Missouri sakinlerinin milyarlarca doları bulması muhtemel ekonomik kayıplar yaşamasına neden olduğu öne sürüldü, bunun nakdi telafisi talep edildi.

Cumhuriyetçi Başsavcı Schmitt, ‘‘Çin hükumeti Kovid-19’un tehlikesi ve bulaşıcı doğası konusunda dünyaya yalan söyledi. Haber sızdıranları susturdu ve salgının yayılmasını önlemek için çok az şey yaptı. Eylemlerinin hesabını vermeliler’’ ifadelerini kullandı. Davada Çin hükumeti maske ve koruyucu malzeme stokçuluğu yaparak salgının kötüleşmesine neden olmakla da suçlanıyor. Başkan Donald Trump salgının ortaya çıktığı ilk günlerde Çin hükumetine salgınla mücadele konusunda övgüler düzmüş, ancak daha sonra ‘‘Çin virüsü’’ ifadesini de kullanarak Çin’e karşı söylemini sertleştirmişti.

ABD İSTİHBARATI ARAŞTIRIYOR

CNN televizyonu geçtiğimiz günlerde yaptığı bir haberde, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşilatı’nın (CIA) virüsün, Wuhan’daki viroloji laboratuvarından yayıldığı iddialarını araştırdığını bildirmişti. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen hafta katıldığı bir televizyon programında, virüsün ortaya çıktığı hayvan pazarı ile Wuhan Viroloji Enstitüsü arasındaki mesafenin kısalığına dikkat çekmiş, “ABD hükumetinin dikkatli bir şekilde öğrenilmesi gerekenleri araştırdığını” söylemişti. Habere göre, Amerikalı yetkililer, virüsün bir “biyolojik silah” olarak geliştirildiğine inanmıyor ancak Kovid-19’un buradan kazayla yayıldığı ya da burada çalışan bir kişinin hastalığı başkalarına da bulaştırmış olabileceği ihtimalini araştırıyor.

New York’ta 3 kişi Dünya Sağlık Örgütüne koronavirüs nedeniyle dava açtı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder