25 Nisan 2020 Cumartesi

Cezaevlerindeki öğrenciler için eğitimi durdu

Koronavirüs salgını sonrası üniversitelerde online eğitim başlarken tutuklu ve hükümlü öğrenciler, cezaevlerinin alt yapıları yeterli olmadığı için üniversitelerin online eğitimlerine katılamıyor. HDP Milletvekili Gergerlioğlu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

BOLD – Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Serdar Usturumcalı “Öğrenci mahpusların harçlarının ödenmesi ve eğitim materyallerine ulaşmasında da sorunlar yaşanıyor” dedi.

Gazete Duvar’ın haberine göre, cezaevlerinde eğitimlerine devam eden öğrenciler koronavirüs nedeniyle üniversitelerin yaptığı online eğitim ve sınavlardan yararlanamıyor. Bu öğrencilerden biri de Bandırma T Tipi Cezaevi’nde bulunan B.Ç. adlı mahpus. Cezaevi yönetimi, “Altyapı yetersiz” diyerek B.Ç.’ye sınava giremeyeceğini söyledi.

CEZAEVİNDEKİ ÖĞRENCİLER ONLİNE SINAVA GİREMEYECEK

Bandırma T tipi 1 No’lu cezaevinde tutulan B.Ç., Açık Öğretim Fakültesi Adalet Bölümü 2’nci sınıfta okuyor. Cezaevi yönetimi ders ortalaması 100’e yakın olan ve sınavlara hazırlanan B.Ç.’ye Açık Öğretim Fakültesinin yapacağı online sınava alt yapı yetersiz olduğu için giremeyeceğini söyledi. Dikey Geçiş Sınavı’yla Hukuk Fakültesi’ne geçme ihtimali yüksek olan B.Ç. ise eğitim hakkının engellendiğini söyleyerek bir çözüm bulunmasını istedi. B.Ç.’ye ders çalışması için gönderilen kitaplar da iki aydır kendisine verilmiyor. Gerekçe ise ceza infaz koruma memuru sayısının az olması. Salgından dolayı cezaevi görüşlerine getirilen görüş kısıtlaması nedeniyle ailesi de kendisine kitap götüremiyor.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Serdar Usturumcalı, ÖSYM’nin yaptığı sınavlara geçen yıl 16 bin 69 öğrencinin girdiğini, 99 bin 358 mahpusun da ortaokul ve lise açık öğretim sınavlarına girdiğini söyledi. Hapishane yönetimlerinin, “Alt yapı yetersiz” diyerek öğrencileri eğitim hakkından yoksun bırakmasının yasalara aykırı olduğunu kaydeden Usturumcalı, özellikle açık öğretim fakültelerinin acilen bu konuda önlem alması gerektiğini belirtti. Usturumcalı, “Hapishanlerin alt yapılarını iyileştirmesi gerekiyor. Aksi takdirde öğrenci mahpusların eğitim hakkı engellenmiş olacak” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN HARÇ ÜCRETİ KARŞILANMIYOR

Öğrenci mahpusların kitap, okul harcı gibi sorunlarının da çözülmesini isteyen Usturumcalı, şunları kaydetti: “Asıl mesele ekonomik sorunlar. Mahpus öğrencilere 2017’den beri, ‘Okul harçları sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurun’ denildi. Bu vakıflar birçok nedenle öğrencilere harç vermedi. Siyasi mahpusların harçları yatırılmadı ya da diğer nedenlerden dolayı harç ücretleri karşılanmadı. Birçok öğrenci de harcını yatıramadığı için eğitim göremiyor. Eğitim materyallerine de ulaşamıyorlar. Eğitim materyalleri internet üzerinden veriliyor. Ziyaretçiler bu materyallerin fotokopisini çekip götürmek istedi. Ancak bandrolsüz olduğu için mahpuslara verilmedi. Bu sorunlar çözülmediği müddetçe öğrenci mahpusların eğitim hakları ellerinden alınmış olacak. Bu da Anayasa’nın ‘Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz’ ilkesine aykırı.”

MAHPUS ÖĞRENCİLERİ ADALET BAKANI’NA SORDU

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, “Cezaevinde kalan mahpusların eğitim haklarını devam ettirebilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir?” diye sordu. Gergerlioğlu’nın Gül’ün yanıtlaması istemiyle sorduğu soruları şöyle:

“– B.Ç. isimli yurttaşın AÖF Adalet Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi olduğu ve Cezaevi İdaresi’nin altyapı olmadığı gerekçesiyle sınavı yapamayacağını söylediği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa B.Ç. isimli yurttaşın sınavlara giremeyeceği iddiası doğru mudur?

– B.Ç. simli yurttaşın cezaevinde mahpus olması eğitim hakkını engellemekte midir?

– B.Ç. isimli yurttaşın eşinin gönderdiği kitapların 2 ay geçmiş olmasına rağmen kendisine verilmediği iddiası doğru mudur?

– Son 3 yılda cezaevinde kaldığı için sınavlara katılamayan mahpus sayısı kaçtır?

– 5 yılda cezaevinde kalıp mezun olamayan mahpus sayısı kaçtır?”

Müebbet hapis verilen subay adayı Mesut Kara’nın savunması

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder