22 Nisan 2020 Çarşamba

Zorunlu ihtiyaçlar dışında harcama yapılmıyor

Koronavirüsün sebep olduğu yeni ekonomik kriz dalgası nedeniyle işini kaybeden ve geliri azalanlar zorunlu ihtiyaçlar dışında harcamalarını kıstı. Borçlarda azalma olduğu ortaya çıktı.

BOLD – Koronavirüsün neden olduğu yeni ekonomik kriz dalgası nedeniyle gelir kaybına uğrayan vatandaş, kemeri daha da sıkmaya başladı. Artık zorunlu tüketim harcamaları dışında adım atılmıyor. Borç ve krediden uzak duran vatandaşların kredi kartı harcamaları da azalıyor.

VATANDAŞ GELİR KAYBINA UĞRADI

CHP TBMM Grubu tarafından hazırlanan ekonomi raporuna göre, vatandaş borçlanmak yerine tüketim harcamalarını azalttı. Rapora göre, iktidarın, salgının yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle gelir kaybına uğrayan ve bu nedenle “gelir kaybını bankalara daha çok borçlanarak aşmaları” için teşvik ettiği ve bankaları da borç vermeye zorladığı bir dönemde, vatandaşların borçlanmak yerine tüketim harcamalarını dolayısıyla borçlarını azalttığı gözleniyor.

TÜKETİCİ KREDİSİ VE KREDİ KARTI BORÇLARI AZALDI

Sözcü’de yer alan habere göre bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 3-10 Nisan haftasında 2.6 milyar lira daha azalarak 629.9 milyar liraya indi. Aynı hafta içinde tüketici kredileri 117 milyon lira, kredi kartı borçları ise 2.5 milyar lira azaldı.

VATANDAŞ BANKALARA 630 MİLYAR BORÇLU

Rapora göre, vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları yılbaşından bu yana 39 milyar lira arttı. 10 Nisan itibarıyla 629.9 milyar lira olan bu borcun 519.7 milyar lirası tüketici kredilerinden, 110.1 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Bu dönemde tüketici kredileri 45.3 milyar lira artarken, kredi kartı borçları ise 5.8 milyar lira azaldı.

 

ABD’de can kaybı 42 bini geçti!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder