24 Nisan 2020 Cuma

Mayıs sonundan itibaren normalleşme başlayabilir

Vaka ve ölüm sayısı yükselişinin durması ‘zirve noktaya gelindi’ yorumlarına yol açarken koronavirüs sürecine ilişkin normalleşme tartışmaları başladı. Olumsuz yeni gelişme olmazsa Mayıs sonu itibarıyla tedbirlerin kademeli ve tersten kaldırılması bekleniyor.

BOLD – Koronavirüs (Kovid-19) salgınında 101 bin 790 vaka sayısını gören Türkiye’de, vaka ve ölüm sayısındaki son 2 günlük aşağı eğilim yönü ‘plato başlangıcı olabilir’ yorumlarına kapı araladı.

Gazeteduvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre yükseliş eğrisinin durması olumlu yorumlanırken, tablonun devamı halinde Mayıs başında görünür bir düşüş beklentisi dile getirildi. Yeni bir gelişme olmazsa kademeli normalleşme için de planlar yapılmaya başlandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN BAKANLIKLARA YAZI GİTTİ

Fakat vaka ve ölüm sayısındaki düşüş, önlemlerin hemen kalkacağı anlamına gelmiyor. Pozitif vaka sayısı sıfırlansa bile aşı bulunana kadar tehlike süreceğinden tedbirlerin kademeli kaldırılması planlanıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı’ndan tüm bakanlıklara bir yazı gönderildi.

Edinilen bilgiye göre yazıda, normalleşme sürecine ilişkin bakanlıklardan görüş talep edildi. Üçer aylık dönemler halinde 4 aşamalı planlanan normalleşme sürecini vaka sayısı belirleyecek. Mesela ilk etapta restoran ve kafelerin belli saatlerde açılmasına izin verilirken, daha sonra saat sınırı kalksa da sosyal mesafe kuralları uygulanmaya devam edilecek.

SON ÖNLEM İLK KALKACAK SEYİRCİLİ MAÇ İLE SÜREÇ NOKTALANACAK

Normalleşme sürecinde, tedbirlerin kademeli ve tersten kaldırılması bekleniyor. Şu halde son önlem ilk kalkacak. Önce sokağa çıkma yasakları bitecek, ardından 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağı, daha sonra da 65 yaş üstüne getirilen yasak kalkacak. Süreçte restoran-kafe, mağaza ve kuaför gibi birçok işletmenin sınırlamalarla açılması bekleniyor. En son ise maçların seyircili oynanması ve kongre gibi toplantılara izin çıkabileceği ifade ediliyor.

OKULLAR İÇİN EYLÜL PLANI ÜZERİNDE YOĞUNLAŞILIYOR

Salgın sebebiyle kapatılan okulların açılmasıyla ilgili durum ise Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nda gelecek hafta masaya yatırılacak. Beklenti Mayıs sonuna kadar açılmama yönünde. Eğitimin Eylül’de başlamasının planlandığı iddia ediliyor. Tam normalleşmenin ise hastalığa karşı etkili aşı bulunmadan gerçekleşmesi beklenmiyor.

Erdoğan, önlemlere önem vermedi, sosyal mesafeye uymadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder