25 Nisan 2020 Cumartesi

Kapasite kullanım oranları kriz seviyesine indi: Sanayi ağır darbe alacak

Koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkileri, açıklanan her yeni veriyle daha fazla görünür hale geliyor. Koronavirüs nedeniyle başlayan sanayideki üretim molaları, kapasite kullanım oranlarını küresel krizin yaşandığı 2009 yılındaki seviyelere kadar indirdi.

BOLD – Sanayide kapasite kullanım oranı reel ekonominin virüsten nasıl etkilendiğini ortaya koydu. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı nisan ayında bir önceki aya göre 13.7 puan azalarak yüzde 61.6 oldu. Bu oran Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

AÇIKLANAN ÖNLEMLER AMACINA ULAŞMADI

Konuyla ilgili Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kurtar Tanyılmaz, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımındaki düşüş ile işsizlikteki belirgin artışın koronavirüsün etkilerine karşı sanayiyi rahatlatmaya dönük önlemlerin amacına ulaşamadığını gösterdiğini belirtti. Tanyılmaz, ayrıca son dönem iç ve dış finansman oluşturma politikası nedeniyle artan kredi hacminin, ihracata dönük siparişlerin azaldığı koşullarda, ne ölçüde sanayiye yöneleceğinin kuşkulu olduğunu ifade etti.

SANAYİ AĞIR DARBE ALACAK

Petrol fiyatlarındaki düşüşün maliyetleri aşağı çekmesinin olumlu olduğunu vurgulayan Tanyılmaz, “Ama dünya ekonomisinin büyüme hızındaki yavaşlama ve ticaret hacmindeki azalmaya bağlı olarak küresel ölçekte talebin çökmekte olmasının Türkiye sanayisi üzerinde bu olası olumlu etkiyi azaltıcı yönde işlev görecek. Koronavirüsün tetiklediği dünyadaki durgunluktan Türk sanayisinin mevcut koşullarda iflasların ve işsizliğin kronik boyutlara varacağı ağır bir darbe alacak olmasıdır” dedi.

Fethullah Gülen NBC için yazdı: Sağlık çalışanları için dua çağrısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder