24 Nisan 2020 Cuma

Fransa koronavirüse karşı nikotinin etkisini test ediyor

Fransa’da yapılan bir araştırma nikotinin ‘koronavirüs bulaşmasını önleyebileceğine’ işaret ediyor. Ama nihai sonuçlar için daha fazla deney yapılması gerektiği belirtiliyor.

BOLD – Bazı araştırmaların sigara içenlerde koronavirüse yakalanma riskinin daha az olduğu sonucunu ortaya koymasının ardından Fransa’da Kovid-19’a karşı nikotin tedavisi üzerinde durulmaya başlandı. Nikotinin koronavirüsü önlemede ve tedavisinde ne kadar etkili olduğuna ilişkin yeni denemelerin yapılması planlanıyor.

HASTALIĞA DAHA AZ MI YAKALANIYORLAR?

Fransız araştırmacıların Paris’teki bir hastanede tedavi gören 343 hastayı ve daha hafif semptomlar gösteren 139 kişiyi inceledi. Araştırmacılardan Doktor Zahir Amoura, “Hastalardan yalnızca yüzde 5’i sigara içiyordu” dedi. Fransa’da nüfusun yaklaşık yüzde 35’inin sigara içtiği göz önüne alındığında, yapılan araştırmalarda Kovid-19 hastaları arasında sigara içenlerin oranının az çıkması, dikkatleri nikotine çevirdi. Geçen ay New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırma da Çin’de virüsü kapan 1000 kişinin yüzde 12,6’sının sigara içtiğini ortaya koymuştu. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 26’sı sigara içiyor.

NİKOTİN NASIL BİR ETKİ YAPIYOR?

Araştırmacıların teorisi, nikotinin hücre reseptörlerine tutunduğu, bunun da virüsün hücreye girişini engellediği yönünde. İncelemeye katılan Pasteur Enstitüsü’nden nörobiyolojist Jean Pierre Changeux, böylece virüsün hücreye girişi ve vücuda yayılışının önüne geçilebildiğini söylüyor.

İlk araştırmanın yapıldığı Paris’teki Pitie-Salpetriere Hastanesi’nde bir adım daha ileriye gidilerek, yeni bir araştırma kapsamında sağlık çalışanları üzerinde nikotin bantları denenecek ve virüse karşı koruma sağlayıp sağlamadığı saptanacak. Aynı hastanede Kovid-19 hastalarına da nikotin verilerek, bunun semptomları azaltıp azaltmadığı incelenecek.

Araştırmacılar klinik deneylere devam edebilmek için Fransız yetkililerinin onayını bekliyor.

“NİKOTİNİN KÖTÜ ETKİLERİNİ UNUTMAMALIYIZ”

Uzmanlar, insanların koronavirüse karşı hemen ‘sigaraya ya da nikotine sarılmamaları gerektiği’ uyarısını yapıyor.

Fransa Ulusal Sağlık Ajansı Direktörü Jerome Salomon,”Nikotinin kötü etkilerini unutmamalıyız” diyerek halka sigara kullanımı konusunda uyarıda bulundu.

Fransa’da ölüm nedenlerinin başında tütün geliyor. Her yıl Fransa’da yaklaşık 75 bin kişini sigara içmekle bağlantılı sorunlar nedeniyle öldüğü belirtiliyor.

ABD’den sonra Avrupa’dan da klorokin ve hidroksiklorokin uyarısı: Ciddi yan etkileri var

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder