22 Nisan 2020 Çarşamba

Şirketler faturadaki artışı evde kalma süresine bağladı

Koronavirüs salgını nedeniyle artan işsizlik ve ücretsiz zorunlu izne bir de yüksek faturalar eklendi. Şirketler ise yüksek fatura tutarının kıyasen uygulamadan dolayı değil, evde kalma süresinin artmasından kaynaklandığını öne sürüyor.

BOLD – Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) elektrik ve doğalgaz faturalarındaki “kıyasen uygulama” kararı sonrası ilk faturalar gelmeye başladı. 2020 Mart ayına ait faturaların bir önceki aya ya da bir önceki yılın aynı ayına kıyasla fahiş oranlarda arttığından yakınan tüketicinin şikâyetleri de patladı. Şirketler ise yüksek fatura tutarını evde kalma süresinin artmasından kaynaklandığını öne sürüyor.

EVDE KALMA SÜRESİ FATURALARI ARTIRDI

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre ülke genelinde mart ayına ilişkin doğalgaz faturası tutarları, sayaçlar okunarak gerçek tüketim üzerinden belirlendi. Mart ayında evde kalma süresi arttığı için meskenlerde tüketim yükseldi ve faturalar arttı. Aynı durum elektrik faturaları için de geçerli. Dağıtım şirketleri EPDK’nin bu kararının yalnızca karantinaya alınan yerlerde geçerli olduğunu hatırlatarak, martta bu kararın uygulanmasına gerek duyulmadığını belirtiyor. Ancak karantina tedbirleri artarsa nisan ayı için bu karar uygulanabilecek.

GÜVEN KALMADI, ŞİKAYETLER SÜREKLİ ARTIYOR

Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise vatandaşın dağıtım şirketlerine güveninin kalmadığı için faturalara yönelik şikayetlerin sürekli arttığını vurguladı. Tüketicilere faturalarla ilgili önerilerde bulunan Ağaoğlu, “Yalnızca ödeme tutarı kısmına değil, gün sayısı ve tüketim miktarına da bakın. Tüm faturalarda “son işaret” diye bir bölüm var. Faturadaki son işaret ile sayacın üzerindeki son işarette bir tutarsızlık görürseniz dağıtım şirketine itirazda bulunun. Faturada bir yanlışlık tespit ettiniz ama son ödeme tarihi geçiyor. Tüketicinin itiraz ettiği fatura, bir önceki ay faturasının yüzde 30’undan fazla ise tüketici son ödeme tarihine kadar bir önceki ay fatura tutarını ödediği takdirde enerjisi kesilemez” dedi.

FİİLEN YAPMADIKÇA AÇMA-KAPAMA ÜCRETİ ALAMAZLAR

Tüketicilerden alınan açma kapama bedellerine de dikkat çeken Ağaoğlu, “Faturayı son ödeme tarihine yakın bir vakitte getiriyorlar. Bir gün geç yatırınca 27 TL civarında açma kapama ücreti isteniyor. Fiilen kesme-açma yapmadıkça bu ücreti alamazlar. Fiilen kesme-açma yapabilmeleri için de son ödeme tarihinden sonra, ödenmediği takdirde bir kesme ihbarnamesi bırakıp, 5 işgünü süre tanınması gerekir. Bu süre dolmadan enerji kesilemez” dedi.

ABD’de can kaybı 42 bini geçti!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder