21 Nisan 2020 Salı

David Lynch karantina günlerinde nasıl yaşıyor?

Ünlü yönetmen David Lynch karantina günlerini yeni projeler üzerinde çalışarak geçiriyor.

BOLD– Hollywood’un en üretken isimlerinden olan Lynch, izolasyon günlerini uzun vadeli çeşitli sanat projeleri üzerinde çalışarak geçiriyor.

David Lynch

AŞI BULUNANA KADAR FİLM YOK

Eraserhead, Lost Highway, Mulholland Drive, Blu Velvet gibi çarpıcı filmlere; İkiz Tepeler gibi fenomen dizilere imza atan David Lynch hollywoodreporter’dan Seth Abramovich’e verdiği röportajda “Bir aşı bulunana kadar bir film yapabileceğimi sanmıyorum.” dedi. İşte ünlü yönetmenin gündeme ve sanat çalışmalarına dair söyledikleri.

Mevcut duruma nasıl uyum sağlıyorsunuz?

Çok iyi. Tecriti seviyorum.

Normal günlük yaşantınızdan farklı değil mi?

Hayır, elbette farklı ama çok güzel. Üzerinde tek başıma çalışabileceğim birçok farklı projem var, bu yüzden benim için sorun değil.

Boş sokaklar size filmlerinizi hatırlatıyor mu?

Bunu ancak hayal edebiliyorum, dışarı çıkmadım. Evi terk etmedim ve sadece projeler üzerinde çalışıyorum.

Birisi izolasyonda daha zor zaman geçiriyorsa bununla daha iyi başa çıkmak için ne yapabilirdi?

Bizim bir iç dünyamız var. Eğer –bu iç dünya- korku, gerginlik ve endişe ile doluysa, sistem gerçekten olumsuz etkileniyor. Zihin; yaratıcılık, barış, sevgi, enerji, mutluluk ile dolu olan her insanın içindeki hazineye dalmasına, kendini aşmasına izin verir.

Kovid-19 krizinden sonra insanlığın nereye gittiğini düşünüyorsunuz?

Nasıl ortaya çıkacağını bilmiyorum ancak doğanın olup bitenlerde büyük bir rol oynadığını düşünüyorum. Uydu resimleri, dünyanın çok daha temiz olduğunu gördüklerini söylüyor, çünkü insanlar çok fazla kirletmiyor. Bir bakıma daha sessiz, huzurlu, temiz, dostça bir dünya. Bence insanlar dışarı çok farklı bir şekilde çıkacaklar. Şimdi işe geri dönmek isteyen birçok insan var ve bunun çok kolay olacağını düşünmüyorum. Bence bu durum uzun sürecek ve insanları değiştirecek. Daha manevi, daha nazik, daha dostça bakacaklar birbirlerine. Gerçekten, gerçekten harika bir dünya olacak.

İzolasyon sürecinin etkilediği bir projeniz var mı?

İzolasyon birçok insan için her türlü işi durdurdu. Bizi ise kendi başımıza yapabileceğimiz işlere zorluyor. Mesela müzikle deney yapıyorum. Bilgisayarda yapabileceğim her türlü hareketli görüntüyü deneyebilirim. Ve ahşap dükkânında çalışıp bir şeyler yapabilirim. Resim stüdyosuna gidebilir ve boyayabilirim. Şu anda bir film üzerinde çalışamazsınız ve bence uzun bir süre, normal bir film yapımında büyük bir ekiple çalışamayacağız. Şu anda çok tehlikeli. Bir aşı olana kadar film yapabileceğimi pek sanmıyorum.

Bu hafta Dune’un Denis Villeneuve tarafından yapılan yeni uyarlamasından birkaç fotoğraf yayınladılar. Onları gördünüz mü?

Dune’a hiç ilgim yok .

Nedenmiş?

Çünkü bu benim için bir gönül yarasıydı. (1984 yapımı kendi çektiği ve gişede hüsran yaşayan Dune uyarlamasını kastediyor.) Bu bir başarısızlıktı. Bu hikâyeyi milyarlarca kez anlattım. Yapmak istediğim film değil. Bazı kısımlarını çok seviyorum – ama bu benim için tam bir başarısızlıktı.

Hiç kimsenin Dune adaptasyonunu görmeyecek misin?

Hiç ilgim yok dedim.

Eğer seçiminiz olsaydı, ne yapmayı tercih edersiniz? Uzun metrajlı bir film mi yoksa bir TV dizisi mi?

Bir dizi. Uzun metrajlı filmler, büyük gişe rekorları kıranlar dışında büyük sıkıntıda. Sanat filmlerinin hiç şansı yok. Sinema deneyimi şu an için kayboldu. Bir süreliğine…

Başka uzun metrajlı film yapmayacak mısınız?

Hayır, hiçbir şeye asla hayır demezsin. Ama devamlılığı olan hikayeleri gerçekten çok seviyorum. Tamamen özgürlüğünüz var.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder