22 Nisan 2020 Çarşamba

34 milyar dolarlık turizm geliri sıfırlandı

Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 4.6’sı turizm gelirlerinden oluşuyordu son yıllarda. Ancak bu yıl turizm gelirleri sıfırlanmış durumda. Ekonomiye etkileri büyük olacak.

BOLD – Korona salgını, birçok ülke gibi Türkiye’de de turizme büyük darbe vurdu. TÜİK’in geçtiğimiz Ocak ayında yayınladığı rapora göre, Türkiye’nin turizm geliri, 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 34 milyar 520 milyon 332 bin dolara yükselmiş, ülkeden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 52 milyona ulaşmıştı. Fakat salgınla birlikte ardı ardına rezervasyonlar iptalleri yaşanırken, bugün Türkiye’den 68 ülkeye uçuşlar yasak.

Ülke ekonomisinin yüzde 4.6’lık bölümünü turizm gelirlerinin oluşturması göz önüne alındığında ekonomik kaybın oldukça fazla olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Gelişme Konferansı (UNCTAD) kıdemli iktisatçılığı görevlerde bulunmuş Dr. Sabri Öncü, koronavirüs salgınıyla beraber turizmin durma noktasına geldiği İstanbul ekonomisindeki düşüşü ve bu durumun ülke ekonomisine etkilerini değerlendirdi.

PARA BASMAK BAŞA DERT AÇAR

ABD ve İngiltere gibi bazı ülkelerin sorunun üstesinden gelebileceğini söyleyen Öncü, Türkiye ve benzer ekonomik özelliklere sahip ülkeler için durumun öyle olmadığını dile getirdi. Öncü, nedenini ise şöyle açıkladı: “Devletlerarası sistemde hiyerarşinin tepesinde büyük ekonomiler olduklarından diyelim, para basmaları onlar için sorun değil. En azından kısa dönemde ama Türkiye öyle bir şey yaparsa başına ciddi sorunlar gelir. Zaten değer kaybetmekte olan lira daha da düşer.”

IMF’NİN TÜRKİYE TAHMİNİ

IMF’nin Türkiye’ye ilişkin 2020 yılı için yüzde 5’lik küçülme öngörüsünde bulunması üzerinde de duran Öncü, IMF’nin dünya ekonomik sisteminin tepesindeki kurumlarından biri olduğu gerçeğini göz önünde bulundurulunca, çok kötümser eğiliminin olmayacağını belirtti. Öncü, “Bir bakıma dünyanın merkez bankası gibi bir şey. Kötü tahminler yapmak işine gelmeyeceğinden tahminleri genellikle iyimserdir. İMF bile 2020’de Türkiye için böyle bir tahmin yapıyorsa, biz hiç yapmayalım daha iyi” ifadelerini kullandı.

YABANCI SERMEYE DAHA HIZLI KAÇACAK

Öncü, salgının uzun sürmesi halinde ekonomik sorunları derinleştireceğine ve bu durumun da Türkiye ekonomisinin daha da daralmasına yol açacağının altını çizdi. Bunun da gelişmekte olan ülkelerden kaçmakta olan yabancı sermayenin Türkiye’den kaçışının daha da hızlanmasına neden olacağını söyleyen Öncü, şunları ekledi: “Bu da sonrasında ekonomik sorunların daha da derinleşmesine ve dolayısıyla Türkiye ekonomisinin daha da daralmasına neden olacak. Spiral gibi… Salgının uzun vadeli devamı hoş sonuçlar doğurmayacaktır.”

BÜYÜK KATKI SAĞLAYAN TURİZM GELİRLERİ ARTIK YOK

AKP iktidarının yanlış yönetimi ve kaynakları yanlış kullanımı sonucu ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını söyleyen Öncü, “Dış borç sorunu başlı başına bir sorundu. Turizm gelirleri son yıllarda ciddi ivme kazanmış ve ülke ekonomisine bir katkı sağlamıştı. Ama şimdi bu kaynağın küçülmesi krizin daha da derinleşeceği anlamına geliyor. Dış borç daha da büyüyecektir. Zaten borç bulmak da başlı başına bir sorun. İktidar, Avrupa ve ABD ile kavgalı siyaseti borç bulmayı zorlaştırabilir” diye belirtti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder