ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs tedavisi için deri altına dezenfektan enjekte etmenin işe yarayıp yaramayacağının araştırılmasını önerdi. Beyaz Saray, ayrıca güneş ışığının koronavirüse karşı güçlü bir silah olabileceğini belirtti.
BOLD – ABD Başbakanı Donald Trump, yeni tip koronavirüsle mücadele için insanlara doğrudan dezenfektan enjekte edilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılmasını önerdi.
Beyaz Saray’da Perşembe akşamı düzenlenen basın toplantısında hükümete danışmanlık yapan bir uzman, dezenfektanların yeni tip koronavirüsü kapı kolu gibi metal yüzeylerde hızla öldürdüğü bilgisini verdi.
Bunun üzerine Trump, “Bizim de böyle bir şey yapabilmemizin bir yolu var mı, (vücuda) enjekte etmek veya neredeyse temizlik yapmak… bunu incelemek ilginç olurdu” dedi.
Trump, hükümetin yaptığı araştırmaya göre çamaşır suyunun tükürük ve diğer solunum yolu sıvılarındaki virüsü 5 dakikada yok edebildiğini, izopropil alkolünse bunu çok daha hızlı yaptığını belirtti.
Trump bu bulgulara temkinli yaklaşılması gerektiğine dikkat çekerken, bu konuda daha çok araştırma yapılmasını önerdi.
GÜNEŞ IŞIĞI VİRÜSÜ ÖLDÜRÜYOR MU?
Trump günlük basın toplantısında vücuda ultraviyole ışık verilmesinin faydalı olabileceğini de söyledi. Trump’ın toplantı sırasında bu konudaki fikrini sorduğu Beyaz Saray Koronavirüs Mücadele Gücü Koordinatörü Dr. Deborah Birx, bunun ateşte işe yaradığını ama koronavirüse karşı etkili olduğunu görmediğini söyledi.
Beyaz Saray’daki toplantıda dikkat çeken açıklamalardan biri de İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Dairesi Başkanı William Bryan’dan geldi.
Bill Bryan; güneş ışığının, ısının ve nemin virüsü zayıflattığını söyledi.
William Bryan, koronavirüs partiküllerinin ısı 25 santigrat derece ve üzerindeyken, güneş alan yüzeylerde sadece iki dakika canlı kaldığını kaydetti.
İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi, morötesi (ultraviyole) ışınların yüksek ısıyla birlikte virüse karşı güçlü bir kombinasyon olduğuna dikkat çekti; ‘’Bugüne kadarki en çarpıcı gözlemimiz, virüsün hem yüzeylerde hem de havada ölmesinde güneş ışığının güçlü etkisi. Benzer bir etkiyi ısı ve nemde de gördük. İkisini ayrı ayrı ya da beraber arttırdığınızda virüsün yararına olmuyor. Virüsün yarı ömrü havalar ısındıkça ve morötesi ışınlar arttıkça kısalıyor’’ dedi. Yarı-ömür, virüs parçacıklarının çürümesi ve yüzde 50’sinin ölmesi için gereken süre anlamına geliyor.
Ancak Bryan, yaz mevsimi havasının virüsü öldüreceğini söylemenin sorumsuzca olacağını da vurguladı. İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Dairesi Başkanı, virüsün doğrudan güneş ışığı almadığı durumda sıcak havalarda yaşamaya devam ettiğinin de altını çizdi.
Trump yönetimi, güneş ışığının koronavirüse karşı güçlü bir silah olabileceği sonucuna varan bir araştrmayı destekliyor. Araştırmanın sonuçları ise henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Bu nedenle uzmanlar araştırmayla ilgili görüş bildirmedi.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise araştırmanın, salgının yazın azalacağına dair umutları artırdığını söyledi.
BİLİM DÜNYASINDAN TEPKİLER: AKIL ALMAZ BİR DURUM
Trump’ın bu önerileri tıp dünyasında büyük tepki çekti.
Sağlık uzmanları Trump’ı, yanlış ve tehlikeli bilgiler vermekle suçladılar.
Kolombiya Üniversitesi Felaketlere Hazırlık Merkezi Direktörü Dr. Irwin Redlener “başkanın birilerine vücuda dezenfektan ve izopropil alkol (temizlik alkolü) enjekte edilmesini sorması dahi akıl almaz bir durum,” yorumunu yaptı.
Berkeley Üniversitesi’nden kamu politikaları profesörü Robert Reich da Trump’ın basın açıklamalarının kamu sağlığını tehlikeye attığını belirterek propagandanın boykot edilerek uzmanlarn dinlenmesi gerektiğini vurguladı. Reich mesajında “Ve lütfen dezenfektan içmeyin” uyarısında bulundu.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder