22 Nisan 2020 Çarşamba

Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddelik korona sonrası Türkiye planı

Meclisin açılışının 100’üncü yıl dönümüne özel bir yazı kaleme alan Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs sonrası değişime ilişkin ulusal ve uluslararası arenada iş birliği çağrısı yaptı. Türkiye özelinde 16 maddelik gelecek planı tavsiyesinde bulundu.

BOLD – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle Cumhuriyet gazetesi için bir yazı kaleme aldı. Kılıçdaroğlu, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla dünyanın dönüm noktasına geldiğini, hastalık sonrası sürece ilişkin ‘Nasıl?’ sorusunun bütün ülkelerin gündemine yerleştiğini belirtip Türkiye için çözüm önerilerini sıraladı.

EŞİTLİKÇİ VE SOSYAL DEVLET TEMELLİ SİSTEME GEÇİLMELİ

Salgın sebebiyle biyologların, kimyacıların, fizikçilerin, eczacıların, mühendislerin hatta yazılımcıların ‘işbirliği’ne gittiğine dikkat çeken CHP lideri, daha önce dile getirdiği ‘Dünyanın bütün demokratları birleşin’ sözüne atıfla, küresel ölçekte ‘eşitlikçi’ ve ‘sosyal devlet’ temelli bir sisteme geçilmesinin önemine vurgu yaptı.

GÜÇLÜ DEMOKRATİK PARLAMENTER SİSTEM OLMALI

Dönüşümden Türkiye’nin de hissesini alması gerektiğini ifade ederek şu tavsiyelerde bulundu:

1- Tüm toplumsal, siyasal ve kültürel kesimlerin katılımıyla, temeli, ‘yasama, yürütme ve yargı ayrılığı’ olan yeni bir anayasa yapılmalı.

2- Anayasanın omurgası yeni ve güçlü demokratik parlamenter sistem olmalı. Antidemokratik yasalar, kararnameler, kararlar, yönetmelikler, genelgeler ve tüzükler mevzuattan temizlenmeli.

3- Yargının tam bağımsızlığı, geri dönülmesi mümkün olmayacak şekilde kesin kurallara bağlı tesis edilmeli. Adalete erişim hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalı.

4- TBMM’de milli iradenin en geniş haliyle temsilini sağlayacak yeni seçim sistemi yaşama geçirilmeli.

5- Yürütme, tüm icraatlarıyla mutlak denetime ve hesap verebilirliğe açık kurgulanmalı. Sayıştayın tam denetimine açık olmalı.

6- Yerel yönetimlerin, rant ilişkilerini düzenleyici kurumlar olmaktan çıkartılarak, iyi tanımlanmış bir işbirliği ve iş bölümü çerçevesinde işlevleri artırılmalı.

7- Kamu istihdamında, liyakate dayalı personel politikasına ivedilikle geçilmeli. İstihdam, siyasi partilerin, işçi ve memur sendikalarının ve sivil toplum örgütlerinin denetimine açık olmalı.

8- Liyakate dayalı istihdam politikaları kapsamında özellikle eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve güvenlikte ‘sıfır’ istihdam açığı hedeflenmeli.

9- Vatandaşlara asgari gelir düzeyi sağlanmalı. ‘Aile Yardımları Sigortası’ vakit geçirmeksizin uygulamaya konulmalı. Herkesin asgari gelir güvencesi (Aile Yardımları Sigortası) olmalı.

10- Vergi politikamız, dolaylı vergilerle tabana yayılma şeklinde organize edilmiş. Oysa vergi tavana, gelir tabana doğru yayılmalı. Asgari ücretten vergi kesilmesine son verilmeli.

11- Kayıt dışı istihdamla toplumsal destek sağlanıp mücadele edilmeli. Kovid-19, çalışanların sosyal ve sağlık güvencesi bulunan düzenin gerekliliğini sermaye sahiplerine göstermiş olmalı.

12- Kamudaki savurganlığın kısıtlanması iktisadi değil, ahlaki zorunluluktur. ‘Kayırmacı’dan demokratik, adaletli ve denetime açık ‘Kamu İhale Sistemi’ne geçilmeli.

13- Sanayi, katma değeri yüksek ürün üretimi hedefiyle yeniden yapılandırılmalı. Kamu, katma değeri yüksek ürün üretiminde sanayiciye her türlü desteği vermeli.

14- Sağlık hizmetlerine ön koşulsuz erişim haktır ve ücretsiz olmalı. Koruyucu ve temel sağlık hizmetlerini planlamanın sağlık hizmetlerinin maliyetini kısa sürede düşüreceği görülmüştür.

15- Salgının önlenmesine dönük ev merkezli strateji göstermiştir ki özellikle alt gelir gruplarına ilişkin konut politikaları ve sağlıklı kent planlanması hayatidir.

16- Eğitim politikalarının tek hedefi fikri hür, irfanı hür ve vicdanı hür nesiller yetiştirmek olmalı. Eğitimin tüm aşamaları ücretsiz olmalı.

AKP’liler yapınca espri vatandaş yapınca gözaltı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder