25 Nisan 2020 Cumartesi

Salgında ikinci pik korkusu: “Kontrol altına aldık” demek halkta rehavete yol açar

Bilim insanları korona salgınının kontrol altına alındığı yönündeki tartışmalara temkinli yaklaşıyor. “Kontrol altına aldık” demenin halkta rehavete, bunun da ikinci pike yol açmasından endişe ediliyor.

BOLD – Türkiye’de koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede önemli bir noktaya gelindiği ve artık normalleşme sürecinin başlayabileceği iddiaları bilim insanlarından tam anlamıyla destek görmüyor.

YASAKLARI BAYRAM SONUNA KADAR SÜRDÜRMEK LAZIM

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “Önlemlerin gevşetilmesi ancak sosyal mesafeyi korumak ve maske takmak şartıyla olur. Önce okullar, sonra kademeli iş yerleri açılabilir. 2 ve 4 günlük sokağa çıkma yasakları vaka azalışını olumlu yönde etkiliyor. Bayram sonuna kadar sürdürmekte fayda var” dedi.

GEVŞEMEYE DAİR BASAMAKLANDIRMA YAPILMADI

Aşı bulunana kadar maske takmanın zorunlu olabileceğini belirterek Bilim Kurulunda gevşemeye dair basamaklandırma yapmadıkları bilgisini verdi. “Pik noktasını yakaladık, demek için biraz erken. Bir hafta böyle devam ederse, bunu söylememiz mümkün olur” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN GELECEK 5 HAFTALIK SÜREÇ ÖNEMLİ

Ramazan bayramı sonrası tedbirlerin yavaş yavaş gevşetilmesinin konuşulacağını söyleyerek gelecek 5 haftalık sürecin önemli olduğuna dikkat çekti. İkinci pik noktası görme ihtimalinin her zaman olduğunu vurguladı: “Eğer ‘kontrol altına aldık’ dersek, halkta rehavet oluşursa, tekrar ikinci piki görürüz.”

MAYIS SONU HAZİRAN BAŞI SÖNÜMLEME ZATEN BEKLENİYORDU

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman ise “Virüs Türkiye’ye gelmeden Mayıs sonu Haziran başı sönümlenmeye başlanacağı, bekleniyordu. Bizi düşündüren 10 Nisan akşamıydı, onun da yansımalarını gördük” dedi.

R0 DEĞERİ HALA 1,5 CİVARI HESAPLANIYOR

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da şunları ifade etti: “Seyrin kontrole alındığını söylemek için, R0 değerinin, 1’in altına düşmesi gerekir. Yalnız, Imperial College London’ca paylaşılan veriye göre, 20-27 Nisan haftası ölümlerin artış eğilimlerinin süreceği tahmin ediliyor. Kurum, Türkiye için R0 değerini, halen 1’i üzeri, 1,5 civarı hesaplıyor. Bu koşullarda herhangi bir önlemi azaltmak veya ortadan kaldırmayı konuşmamak gerekir.”

8 vaka da iyileşti: Tunceli’de koronavirüs hastası kalmadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder