Toplumun yüzde 60’ı hastalığa yakalanana kadar koronavirüsün yayılma potansiyeli bulunduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: “Aşı bulunana kadar birkaç yıl bu iş sürekli kontrol altında tutulmalı.”
BOLD – Türkiye’nin koronavirüs (Kovid-19) verilerinde, Dünya Sağlık Örgütü’nce (DSÖ) tavsiye edilen uluslararası tanı kodlarından birini kullanmadığı, bunun vaka ve ölüm sayısının düşük gösterilmesine yol açtığı tartışması devam ediyor.
ÖLÜMLERİN SEBEPLERİ İLİŞKİN KUŞKULAR MECLİS’E TAŞINDI
Türk Toraks Derneği, İstanbul’daki ölümlerin son 5 yıla oranla arttığına işaret ederek “ölümlerin sebeplerini açıklayın” çağrısı yaparken konu Meclis gündemine de taşındı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise vaka ve ölüm sayısının ‘kesin tanı almış’ hastalar üzerinden yapıldığını söyledi.
ÖRGÜT PCR TESTİ POZİTİF ÇIKAN HASTALARI İSTİYOR
“DSÖ hastalık için iki uluslararası kod (U07.1 ve U07.2) önerdi. İlki testlerle tanısı konmuş kesin pozitif vakalar için, ikinci testi negatif çıksa da klinik-epidemiyolojik açıdan şüpheli/olası vakalar için. Dünya vaka ve ölüm rakamlarını ilk kod üzerinden yapıyor. DSÖ, PCR testi pozitif olan hastaları istiyor” dedi.
4 MAYIS’A KADAR SEYAHAT YASAĞI UZATILABİLİR
İkinci kodun bildirimine dair zorunluluk bulunmadığını ifade eden Yavuz, “İkinci kod toplumla paylaşılacak veri değil, hekimlerin kullanacağı veridir. İleride başka çalışmada kullanılabilmesi için raporlamada önemli. Türkiye’de PCR testi yapılıyor. PCR testi hastaların kesin olmamakla yüzde 70’ini yakaladığını düşünüyorum. Hastanın kliniği uygunsa test sonucu gelmeden bile tanı koyabiliyoruz. Ölüm oranı olarak bakıldığında gizleme düşünmüyorum.
Anlık verilere bakılarak 4 Mayıs’a kadar uzatılan seyahat yasağı yeniden uzatılabilir. Çok dinamik bir süreç. Hala hızlı bir enfeksiyon yayılımı var. Virüs, şu anki bulaşma özelliklerini sürdürürse kontrolü elden bıraktığımız an hızlı şekilde toplumda yayılma potansiyeli var. Rakamlara bakıldığında vaka sayısı yüzde 1 bile değil. Toplumun yüzde 60’ı enfekte olana kadar bu işin yayılma potansiyeli var.”
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder