23 Nisan 2020 Perşembe

Libya’ya silah sevkiyatını durdurmak için Alman ordusu da devreye girdi

Libya’ya silah sevkiyatını durdurmak için Avrupa Birliği’nin sürdürdüğü Irini Operasyonu’na Alman askerlerinin de katılması Almanya Bakanlar Kurulu’ndan geçti.

BOLD – Birleşmiş Milletlerin Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz’de başlatılan “Irini” adlı operasyona Alman askerlerinin de destek vermesi yönündeki tasarı dün Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi.

Berlin’de yayımlanan Junge Welt, Alman askerlerinin de katılacağı “Irini” operasyonunun barışa yeterince katkı sağlamayacağını görüşünü savunuyor.

“…Ne kısa süreli ateşkes kalıcı olabildi, ne de iç savaşın taraflarına dışardan sponsor olanlar, özellikle de Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libyalı müvekillerini kendi başlarına bırakmayı düşündü. Bu durumda da Avrupa Birliği’nin müdahale etmesi ve en azından silah ambargosunun uygulanmasını sağlaması gerekiyordu. ‘Irini’de barışın yanı sıra Alman hükümeti açısından kuşkusuz ne pahasına olursa olsun güvence altına alınması gereken Alman-Avrupa iktidarı söz konusu. Alman silah sanayinin en iyi müşterilerinden birinin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Halife Haftar’a bağlı milislere silah sevkiyatını engellemek ve NATO müttefiki Türkiye’nin Trablus ‘hükümeti’ yararına müdahalelerini önlemek için Alman ordusunun katkı sağlayacak olması dikkat çekici. Operasyona katılan savaş gemileri mürettebat, Haftar’ın birliklerini vurduğunda Türk fırkateynlerine el mi koymalı? ‘Irini’ büyük olasılıkla bu ya da o sürprize açık ancak faydalı olmayacağı şimdiden belli olan bir konu var, o da ‘barışın’ sağlanması.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder