23 Nisan Çocuk Bayramı’nı kutlayan Türkiye’de 5-17 yaş arası 720 bin çocuk ailesine katkı için çalışmak zorunda. Toplam çocuk işçi sayısı ise 2 milyonun üzerinde. Bu çocukların birçoğu salgına rağmen çalıştırılmaya devam ediyor.
BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 5-17 yaş arası 720 bin çocuk çalışıyor. Onlardan bir kısmı bugün hastalık riskine rağmen yine çalışmak zorunda bırakılıyor. CHP Milletvekili Veli Ağbaba, çocukların durumunu bir rapor haline getirdi. Ağbaba, Türkiye’de özellikle mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğin yasal hale getirildiğini belirterek “2015’te çırak işçi sayısı 245 bin iken bu sayı bugün 1 milyon 300 bin civarında. Çırakları da dahil ettiğimizde çocuk işçi sayısı en az 2 milyon civarında” dedi.
326 ÇOCUK İŞ KAZASINDA YAŞAMINI YİTİRDİ
Hazırlanan rapordan çocukların durumuna ilişkin kritik veriler de yer aldı. Rapora göre 5-14 yaş arası çalışan çocuk sayısı 146 bin. 15-17 yaş arası çalışan çocuk sayısı 574 bin. Çocukların 221 bini tarım sektöründe, 171 bini sanayi sektöründe geri kalan 328 bini hizmetler sektöründe. Çocukların 455 bini ücretli ve yevmiyeli. 261 bin çocuk ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışmakta. Verilere göre 2015 ile 2019 yılları arasında en az 326 çocuk iş cinayetlerine kurban gitti.
ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASINA SON VERİLMELİ
Çocuk işçiliğine karşı alınması gereken önlemlerin de yer aldığı raporda şu iadelere yer verildi: “Türkiye’de çocukların stajyer ve çıraklık adı altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılmalarına son verilmeli. Çocukların maruz kaldığı her türlü sosyal ve psikolojik baskılara önlem olarak ‘çocuk hakları’ adı altında ülke genelinde yeni birimler kurulmalı. 18 yaş altı çocukların çalıştırılmasının önüne geçilmesi için gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilmeli.”
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder