25 Nisan 2020 Cumartesi

Kargo dağıtıcıları koronavrüs tehditi altında

Günde 13 saat kadar çalıştırılan, iş yoğunlukları artan kargo dağıtıcıları, maske ve eldiven verilmeden istihdam ediliyor. Çalışma koşullarına itiraz eden işçiler ise işten atılmakla tehdit ediliyor.

BOLD – Sokağa çıkma yasağına karşın kargo çalışanlarının iş yükü arttı, çalışma süreleri uzadı ancak fazla mesai ücreti alamıyorlar. Günde 13 saate kadar çalıştırılan işçilere maske ve eldiven verilmiyor. İtiraz eden işçiler ise işten atılmakla tehdit ediliyor.

HER GÜN ELLERİNDEN BİNLERCE PAKET GEÇİYOR

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuşan Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nın (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, kargo şirketlerinin sokağa çıkma yasaklarına karşın çok daha yoğun şekilde çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Biz örgütlü olduğumuz yerlerde kısmi müdahalede bulunuyoruz. Maske, eldiven, işyerlerine dezenfektan konulması, vaka halinde teste yönlendirme, temizlik gibi. Ancak yeterli değil. İşçi arkadaşlarımızın elinden akşama kadar binlerce paket geçiyor. Paketi teslim aldığı yerden ya da verdiği yerden virüsü kapması mümkün” dedi. Öztürk, kargo işçileri arasında da vaka tespit edildiğini kaydetti.

MASKE, ELDİVEN VERİLMİYOR

Yeterli denetim olmadığına işaret eden Öztürk, “Sendikanın olmadığı kargolarda çalışan işçiler bizi arıyorlar. ‘Maske yok, eldiven yok’ diyorlar. İtiraz eden işçileri hemen işten atmakla tehdit ediyorlar, ‘Çalışın yoksa defolun gidin’ diyorlar. ” diye konuştu. Öztürk, çalışanların psikolojilerinin bozulduğunu, bir yandan “evde kal, evde hayat var” denildiğini ancak bu işçilerin günde 12-14 saat dışarıda kapı kapı dolaştırılarak çalıştırıldıklarını vurguladı.

ÇALIŞMA SAATLERİ ARTTI, EK ÜCRET YOK

Öztürk, işçilere uzun saatler çalıştırılmalarına karşın “1 kuruş bile” mesai ücreti verilmediğini söyledi. Mesaiye başlama saatleri belliyken paydos saatinin belirsiz olduğunu söyleyen Öztürk, “Artık iş kaçta biterse… Sendikanın olmadığı, örgütsüz iş yerlerinde işçilerin ücretleri de ya asgari ücret düzeyinde ya da asgari ücretten 50 lira, 100 lira fazla. Ancak işçilerin büyük bölümü asgari ücretli” dedi.

Fethullah Gülen NBC için yazdı: Sağlık çalışanları için dua çağrısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder