25 Nisan 2020 Cumartesi

Karınlarını doyurabilecek bir iş bile bulamıyorlar…

Koronavirüs nedeniyle işsiz kalan mevsimlik turizm işçileri ne yapacaklarını bilmiyor. Şu anda tek dertlerinin karınlarını doyurmak olduğunu belirten emekçiler, iş bulamamaktan şikayetçi.

BOLD – Koronavirüs salgını nedeniyle iş akitleri askıya alınan 300 binden fazla mevsimlik turizm işçileri, zor durumda. Yarını görememekten yakınan ve tek dertlerinin karın doyurmak olduğunu belirten işçiler, karamsarlık içinde beklediklerinin altını çizdi.

OTEL DOLULUK ORANLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre koronavirüs salgını dolayısıyla otellerin doluluk oranlarında büyük düşüş yaşandı. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), dünya çapında veri ve analiz şirketi STR’nin Mart 2020’ye ilişkin verilerinden hareketle yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’nin mart ayı otel dolulukları, 2019’un aynı dönemine yüzde 55,2 azalarak yüzde 28,6’ya geriledi. Bu nedenle iş akitleri askıda olan 300 binden fazla mevsimlik turizm emekçisi zor durumda bıraktı.

“TEK DERDİMİZ KARNIMIZI DOYURMAK”

BirGün’e konuşan Bodrum’da çalışan mevsimlik turizm işçilerinden yat kaptanı Mustafa Uyan, gelecek için kaygılı olduklarını dile getirdi. Kendilerine sadece “bekleyin” denildiğini söyleyen Uyan, “Şu anda bize bir ödeme yapılmıyor. Normalde 6 ay çalışıyorduk. Şimdi ise tam bir bilinmezlik hâkim. Ne devletten yardım alıyoruz ne de başka yerden. Yarını göremiyoruz, karamsarlık içinde bekliyoruz. Şu anda tek derdimiz karnımızı doyurmak. Başka bir şey düşünemiyoruz. Faturalar, kredi kart borçları, yazın ödemeyi planladığım borçlar var. Her şey birikti” dedi.

BÖYLE BİR SÜREÇ GÖRMEDİM

Bir otelde kat hizmetlerinde çalışan Pınar Üncü de ailece turizm sektöründe çalıştıklarını ve bu dönem eve hiçbir maaş girmediğini belirtti. Koronavirüsten dolayı oteller kapalı olduğunu belirten Üncü, “Zor bir süreç bizim için. 20 yıldır çalışıyorum ben. Böyle bir süreç görmedim. Faturalar birikmeye başladı. Faturamı ödeyemediğim için telefonum şu an aramalara kapalı. Yani zorlanıyoruz. Umarım bu süreç bir an önce geçer. Devletin bu dönemde bize destek olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki ay destek olacağı söyleniyor. Biz de sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

SEZON NORMALDE BAŞLAMALIYDI

Aşçı olarak görev yapan Ali Yeni ise, iş akitlerinin askıda olduğunu söyleyerek, “Sezon normalde başlamıştı. Bu dönem evdeyiz. Turizm işçilerinin hiçbirinin hiçbir geliri yok şu an. Herkes çok zorlanıyor. Zaten kışın çalışamıyoruz. Paramız biterken şimdi böyle bir durum olması tüm işçileri zorluyor. Ben emekliyim zaten. Köyde Allah’tan bir evim var. Yoksa halim içler acısı. Diğer işçiler ise çok zor durumda. Maske bile alamıyoruz” dedi.

NE ÇALIŞIYORLAR NE DE YARDIM ALABİLİYORLAR?

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise turizm sektöründeki işletmeci ve çalışanların sorunlarını Meclis’e taşıdı. Sektör çalışanlarının çok zor durumda olduğunu vurgulayan Girgin, “Salgından en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan turizmde, hem mevcut çalışanlar işini kaybediyor hem de sezonluk çalışan işçiler işbaşı yapamıyor. Çalıştığı otelden 6 ay önce işten çıkarılan turizm işçileri başka yere müracaat etse askıda çalışan olarak görüldüğü için kendisine iş verilmiyor. Askıda göründüğünden işsizlik maaşı da alamıyor. Şu anda salgından dolayı işbaşı da yapamıyorlar. Bu insanların suçu turizmde çalışmak mı?” diye sordu.

Fethullah Gülen NBC için yazdı: Sağlık çalışanları için dua çağrısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder