24 Nisan 2020 Cuma

Korona ilacı etkisiz çıktı

Dünya Sağlık Örgütü, klinik deneme veri tabanından gelen haber, koronavirüsle mücadele bir umudu söndürdü. Remdesivir isimli ilacın ilk klinik testinde hastalığa karşı etkisiz olduğu tespit edildi.

BOLD – Koronavirüse (Kovid-19) karşı dünyanın dört bir yanında bilim insanları ve doktorlar, ilaç ve aşı geliştirmek için çaba sarf ediyor.

Fakat Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) klinik deneme veri tabanından bir bir başarısızlık haberi geldi.

TRUMP ‘UMUT VEREN İLAÇ’ YORUMU YAPMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Kovid-19’a karşı umut veren bir ilaç” diye lanse ettiği ‘Remdesivir’in ilk tam kapasiteli klinik testinde sonuç çıkmadığı belirlendi.

Birçok ülkede oluşturulan pozitif algı sebebiyle dünya geneli stok sıkıntısı bulunan ilacın ‘altın standart’ 237 hasta üzerinde denendiği ve bunların bir kısmının ilacı aldığı bir kısmının almadığı ifade edildi.

YAN ETKİLER SEBEBİYLE DENEMELER ERKEN SONLANDIRILDI

Remdesivir’in olumlu etkisi olmaması bir yana ‘yan etkiler’ sebebiyle denemelerin erken bitirildiği kaydedildi. Başarısızlık DSÖ’nün kamuya açık ‘klinik denemeler veri tabanında’ yer aldı. Fakat rapor kısa süre sonra kaldırıldı.

KLİNİK VEYA VİROLOJİK FAYDASI OLMADI

Konuyla ilgili açıklama yapan DSÖ Sözcüsü Tarik Jasareviç, “Belgenin, araştırmayı yürüten uzmanlar tarafından hazırlanan taslağı DSÖ’ye gönderildi fakat hata anlaşılınca hemen kaldırıldı. Rapora diğer uzmanların da bakmasının ardından erişimi tekrar açacağız” dedi.

ABD’li Gilead Sciences isimli şirketce üretilen ilaç ile ilgili kaldırılan raporda şu ifadeler yer alıyor: “Araştırmada hastanedeki yetişkin Kovid-19 hastalarında remdesivirin klinik veya virolojik faydası olmadı. 18 hastada (toplam hastaların yüzde 11,6’sında) erken sona erdi çünkü yan etkisi vardı.”

Et artık seyirlik hale geldi: Kıyma 70 TL

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder