24 Nisan 2020 Cuma

İşçiye verilecek 1177 liradan damga vergisi alınacağı ortaya çıktı

AKP hükumeti, salgın nedeniyle ücretsiz izne çıkarılan işçilere verilecek günlük 39 TL, aylık ise 1177 TL olan destekten damga vergisi alacağı ortaya çıktı. Vergi kesintisi nedeniyle işçinin eline 1177 TL de geçmeyecek.

BOLD – Günlük 39 lira 24 kuruş ve aylık bin 177 lira olarak verilecek ücretsiz izin desteğinin işçinin eline geçmeyeceği ortaya çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, bu tutardan damga vergisi alınacağını belirterek, bu nedenle desteğin daha da aşağı ineceğini kaydetti.

AÇIKLANAN PAKETLE KRİZ AŞILMAZ

Sözcü’den Başak Kaya’ya salgın nedeniyle çıkarılan ekonomik paketi değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Hamzaçebi, “Ekonomide zincir koparsa çark durur. İşsizlik fonu devreye sokulmalı. TOBB üyeleri ile üreticiye kredi desteği verilmeli. Açıklanan paketlerle Türkiye’nin bu ekonomik krizi aşması mümkün değil” dedi.

DAHA ÖNCE İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLMUŞTU

TBMM’de benimsenen son torba yasa ile fahiş fiyatla mücadele için Kontrol Komitesi kurulduğunu hatırlatan Hamzaçebi, “Bu 1970’de de uygulandı, başarısız oldu. İktidar değişikliğine de neden oldu. Özel sektör, ürünlerin fiyatını bu komiteden izin almadan belirleyemeyecek. Stok ve pahalılıkla mücadele etmenin yolu, üretimi artırmaktır. Bu komite, soğan fiyatları için depo basmaya benziyor” dedi.

İŞÇİYE VERİLECEK DESTEKTEN DAMGA VERGİSİ KESİLECEK

Aynı kanun ile Türkiye Varlık Fonu’na yeni imtiyazlar tanındığını hatırlatan Hamzaçebi, “Amaç iktidara yakın şirketleri kurtarmak” dedi. Hamzaçebi, “Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları yumuşatıldı ama hala şartlar ağır. İşverene çalışanlarını ücretsiz izne çıkarma hakkı tanındı. Bu kanunlarımızda yok. İşçiye günlük 39 lira 24 kuruş ve aylık bin 177 lira verilecek. Üstelik bu tutardan damga vergisi de kesilecek. Bu tutar açlık sınırının bile altında. Yapılması gereken en az asgari ücret ödemesi yapmak üzere İşsizlik Fonu’ndan işverene destek vermektir” dedi.

ÇALIŞANLAR İŞLERİNİ KAYBETMEMELİ

Bu krizin çalışanların işini kaybettiği bir sürece dönüşmemesi gerektiğinin altını çizen Hamzaçebi, “Üretim, tedarik, satış zincirini korumak açısından önemli. Çalışanlar ve emeklilere yapılacak ödemeler zincirin kopmamasını sağlar. TOBB iktidarın istediği yere inşaat yapmak, bina satın almak yerine kendi üyelerine faizsiz kredi açsın. Bütün sektörlerde işten çıkarmaya asla için verilmemeli. Zincir koparsa çark durur” dedi.

Adalara giriş-çıkışlar bir ay süreyle yasaklandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder