25 Nisan 2020 Cumartesi

DSÖ’nün koronaya karşı iş birliği teklifine ABD, Rusya ve Çin’den destek yok

Korona salgınına karşı küresel iş birliğine dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus, hükumet liderleriyle yaptığı video konferansta ‘ortak’lık vurgusu yaptı. ABD, Çin, Rusya ve Hindistan toplantıya katılmadı.

BOLD – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Bill and Melinda Gates Vakfı ana sponsorluğunda, hükumet başkanlarıyla video konferansta biraraya gelip koronavirüsle (Kovid) mücadeleye dönük işbirliğini konuştu.

MACRON, MERKEL, RAMAPHOSA TOPLANTIYA KATKI SUNDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Güney Afrika Devlet Başkanı Matamela Cyril Ramaphosa’nın iştirak ettiği video konferansa ABD, Çin, Rusya ve Hindistan liderleri katılmadı.

ÜRETİM VE EŞİT DAĞILIMI HIZLANDIRMAK İÇİN ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, uluslararası iş birliğinin önemine işaretle “Karşı karşıya olduğumuz ortak tehdidi, ortak tutumla yenebiliriz” dedi. Avrupa Birliği’nin (AB) 4 Mayıs’ta donörler konferansı düzenleyeceğini söyleyerek “Aşıların, diyagnostiklerin (tanı araçları) ve terapötiklerin (tedavi edicilerin) geliştirilmesi, üretimi ve eşit dağılımını hızlandırmak için önemli bir iş birliği” ifadelerini kullandı.

DÜNYA AŞININ GELİŞTİRİLMESİ, ÜRETİMİ VE ADİL DAĞITILMASINA İHTİYAÇ DUYUYOR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuşmasında “Dünya, güvenli ve etkili Kovid-19 aşısının, terapötiklerin ve teşhislerin geliştirilmesi, üretimi ve adil dağıtılmasına ihtiyaç duyuyor” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sağlık çalışanlarına, araştırmacılara, sivil toplum kuruluşlarında görev alanlara şükranlarını ilettiğini belirtti.

MERKEL’DEN ÜRETİM KAPASİTELERİNİ ARTIRMA TEKLİFİ

Almanya Başbakanı Merkel de “Küresel olarak yeni yöntemler geliştirmek, yeni yaklaşımlar denemek zorundayız. Dünyanın pek çok farklı ülkesinde üretim kapasitelerini artırabiliriz” önerisini dillendirdi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa ise korona tehdidine karşı dünyanın dayanışma ve iş birliği göstermesi gerektiğini kaydetti.

VON DER LEYEN TEMEL HEDEFİ 7,5 MİLYON EURO TOPLAMAK DİYE AÇIKLADI

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, donör konferansı düzenleyeceklerini hatırlatarak “Temel hedef 7,5 milyar euro toplamak. Ancak daha da fazlasını yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Aşı geliştirilmesinin hassasiyetine değinen von der Leyen, toplu üretim akabinde aşının uygun fiyatla dünyanın her köşesine ulaştırılması gerektiğini kaydetti.

Salgında ikinci pik korkusu: “Kontrol altına aldık” demek halkta rehavete yol açar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder