10 Mart 2021 Çarşamba

AKP Hazine yardımını küçük partilerden alıp büyük partilere verecek

Gıdada yaşanan fiyat artışları sonrası vatandaş ayın sonunu getiremezken iktidar siyasi partilere yapılan Hazine yardımına ilişkin çalışma yürütüyor. Taslak yasalaşırsa küçük partiler yardım alamayacak.

BOLD – Siyasi partilere yapılan Hazine yardımına ilişkin taslak çalışması üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yeni düzenlemede dikkat çeken maddeler devreye girerken, yapılan düzenleme erken seçimin habercisi olarak algılandı. Hazine yardımından yararlanmak için artık yüzde 7 oy almak gerekecek.

KÜÇÜK PARTİLERE HAZİNE YARDIMI YOK

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, AKP’nin bir süredir üzerinde çalıştığı, Siyasi Partiler ve Seçim Yasa Taslağı’nda sona gelindi. Cumhur ittifakı ortağı MHP ile değerlendirildikten sonra kamuoyuna açıklanması planlanan çalışmada, önemli düzenlemeler yapıldı. Bunlardan biri, partilere Hazine yardımı. Hazine yardımından yararlanmak için seçimde en az yüzde 7 oy alma şartı getirildi. Bu da küçük partilere Hazine yardımı verilmemesi anlamına gelecek. Yapılacak bu değişiklik ayrıca erken seçim kararı alınacağına dair değerlendirmelere de yol açtı.

HDP’NİN YARDIMI “TERÖRLE İLİŞKİ” İLE KESİLECEK

Hazine yardımıyla ilgili bir diğer kriter ise terörle ilişki olacak. Ancak anayasaya aykırı olma sorunu nedeniyle bu konuda ara formül geliştirildi. Siyasi Partiler Yasası’nda, “terörle bağı olan ve suça dahil olan parti tüzel kişiliklerinin Hazine yardımının kesilmesi için dava açılabilmesine” imkan sağlanacak. Böylece dava sonucuna bağlı olarak, Hazine yardımı kesilebilecek. Mevcut uygulamada Hazine yardımının kesilmesi, partinin kapatılma davasının sonucundaki seçeneklerden biri. Böylece kapatma davasının yanı sıra Hazine yardımının kesilmesi davası açılmasına da olanak sağlanmış olacak.

SEÇİM OLARSA AKP 627 MİLYON LİRA YARDIM ALACAK

Partiler bu yıl bütçeden 480 milyon lira yardım yapıldı. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde aldıkları oy oranlarıyla bağlantılı olarak AKP 209 milyon TL, CHP 111 milyon TL, HDP 57 milyon TL, MHP 54 milyon TL, İyi Parti 49 milyon TL Hazine yardımı Ocak ayının ilk haftasında partilerin he­saplarına yatırıldı. Bu yıl erken seçim kararı alınması durumunda Hazine deste­ği 3 katına çıkacak. Seçim olması halinde AKP’ye ödenecek Hazine yardımı toplamı 627 milyon liraya çıkacak.

Ülkücülerin karıştığı şiddet, tecavüz, kadın cinayetleri Bahçeli’nin sabrını taşırdı: Sansür istiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder