12 Mart 2021 Cuma

Biden, Erdoğan’ı Mayıs’a kadar aramayacak iddiası

ABD Başkanı Joe Biden’den beklediği telefon bir türlü gelmeyen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Mayıs’a kadar beklemek zorunda kalabileceği iddia edildi. Beyaz Saray telefonla ilgili tarih vermezken, Biden’in Erdoğan’ı aramak için Halkbank davasını beklediği öne sürüldü.

BOLD – ABD medyası 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralan Joe Biden’in neden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ı aramadığını tartışmaya devam ediyor. ABD merkezli medya kuruluşu Business Insider, Erdoğan ve Biden arasında yükselen tansiyonu mercek altına alan kapsamlı bir analiz yayınladı. Analizde Biden’in Halkbank davasına kadar Erdoğan’ı aramayacağı öne sürüldü.

BİDEN ERDOĞAN’I GÖRMEZDEN GELİYOR

Business Insider’ın yazarlarından Mitch Prothero’nun kaleme aldığı makalede, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden tarafından sürekli görmezden geliniyor ve onun ilgisini çekmek için çaresiz gözüküyor” başlığı kullanıldı. Diplomatlar ve yetkililerden açıklamalara dayandırılan analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son haftalarda Biden’in dikkatini çekmek ve ABD’yi yatıştırmak için umutsuz bir girişim ile bir dizi hamle yaptığı kaydedildi.

TRUMP GİBİ ERDOĞAN’A GÖZ YUMMAYACAK

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki’nin “Biden Erdoğan’ı bir noktada arayacaktır” şeklindeki geçen haftaki açıklamalarına değinilen analizde, Biden göreve geldiğinden bu yana Erdoğan’ın başta Murat Uysal ve Berat Albayrak olmak üzere bir dizi değişiklik yaptığı vurgulandı. Türkiye’nin silah üretimi için bir dizi müzakere talebine Biden’in ret cevabı verildiğini belirten gazete, Biden’in Trump gibi Erdoğan’a göz yummayacağını kaydetti.

HALKBANK DAVASINA KADAR ARAMAYABİLİR

Gazete Mayıs ayında New York’da görülmesi beklenen Halkbank davasına da değindi. Analize göre Halkbank olayına atıfta bulunan ismi gizli AB diplomatı şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, Trump’ın gerçekten Halkbank’ı umursamadığını düşünüyordu. Trump da tabii ki bu konuda Türkiye’ye bir yaptırım yapmadı. Ama Halkbank Biden’in umurunda. Biden ABD-Türkiye ilişkilerinde gücün kendisinde olduğunu biliyor. Biden, büyük bir gelişme olmadıkça Halkbank duruşmasına kadar onu aramayabilir. Bu büyük bir kriz.”

82 yaşındaki Alzheimer hastası Bekmezci savunma bile yapamadı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder