12 Mart 2021 Cuma

Anketlerde yükseldikçe Meral Akşener’e ‘ahlaksızca’ saldırıyorlar

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, anketlerde yükselen popülaritesiyle eş zamanlı olarak iktidarın cinsiyetçi saldırılarına maruz kalıyor. Twitter’da Akşener’e ‘fahişe’ iması yapan bir ‘etiket’ çalışması başlatıldı. Cinsiyetçi saldırılar Akşener’in aile üyelerini de hedef aldı ancak Akşener cesur bir çıkış yaptı ve yapılanları bütün açıklığıyla Meclis’te anlattı. İktidarın beklemediği bu hamle ile Akşener, artan popülaritesini pekiştirdi.

BOLD – MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 4 Mart’ta yaptığı açıklamada İyi Parti lideri Meral Akşener’e “Fosforlu Cevriye” diye hitap etti. Eski bir romandan ismini alan bu tanımlama Türkiye’de “fahişe” yerine kullanılıyor. turkishminute.com’dan Cevheri Güven’in haberine göre Semih Yalçın, MHP’de “bozkurtlar” olarak adlandırılan gençlik kolları üzerindeki en etkili isim.

Son bir yılda Yalçın’ın hedef gösterdiği çok sayıda siyasetçi ve gazeteci saldırıya uğradı. Bazen demir sopalar kimi zaman da silahlı olarak yapılan saldırılarda gazeteciler ve siyasetçiler yaralandı. Son olarak gazeteci Levent Gültekin, 20 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

ÜLKÜCÜ TROLLER HAREKETE GEÇTİ

Yalçın’ın Akşener’i hedef alan açıklamasından sonra MHP İstanbul İl Örgütü’nün sosyal medya timleri, “Fosforlu Meral” başlıklı bir etiket-tag çalışması başlattı ve etiket Türkiye gündeminde üst sıralara tırmandı. Bu tag, “Fahişe Meral” söyleminin farklı bir çeşidiydi.

Akşener benzer bir cinsiyetçi söylemle kısa süre önce de MHP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Celal Adan’ın hedefindeydi. Adan, Akşener’in ailesi ve İyi Parti Meclis grubunu kastederek “Sizin anneleriniz belli ama babalarınız belli değil” dedi. Devam eden süreçte cinsiyetçi saldırılar, Akşener’in 9 aylık torununa kadar yöneldi.

MECLİS’TE DEVLET BAHÇELİ’Yİ İFŞA ETTİ

Akşener’in, Türkiye’de benzer örneklerde olduğu gibi cinsiyetçi saldırılara açık cevap vermeyeceği bekleniyordu ancak beklenen olmadı. Akşener, 10 Mart’taki Meclis Grup Toplantısında kendisine “fahişe” söylemiyle yapılan saldırıların arkasında Erdoğan’ın iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğunu söyledi.

Konuyu kişisel bloğunda ele alan Gazeteci Murat Yetkin’e göre Meral Akşener’in 10 Mart günü İyi Parti grubundaki hitabı, Türkiye’de kadın mücadelesi adına bir dönüm noktasıydı. Yetkin şu ifadeleri kullandı: “Bugünün Türkiye’sinde büyük cesaret işidir siyasi rakiplerinin kendisine “Fosforlu Cevriye” lakabı takıp kampanya yaparak “fahişe” demek istediğini çıkıp Meclis kürsüsünde söylemek. Bunu söylerken kendi partililerine ‘önünüze bakmayın, utanıyorsunuz, biliyorum’ diye cesaret vermek da az cesaret işi değildir.”

SALDIRANLARIN KORKAKLIĞI

Akşener, Türkiye’deki kadın-erkek eşitsizliği, kadına yönelik şiddet, cinsiyetçi söylemlerdeki artış gibi pek çok konuya değindiği Meclis konuşmasında kendisine kadınlığı üzerinden saldıranların korkaklıklarını sergilediklerini söyledi ve yaşanan sürecin sorumlusunun Erdoğan olduğunu belirtti. Akşener’in özellikle kadınlar tarafından milyonlarca kez paylaşılan konuşması, iktidarda şaşkınlık yarattı. Gazeteci Yetkin’e göre iktidar kanadı, cinsiyetçi söylem üzerine kurguladıkları silahlarının böyle geri tepmesini beklemiyordu.

BAHÇELİ YENİ SÖYLEM BELİRLEDİ

Akşener’in, kendisine yönelik cinsiyetçi saldırıların arkasında Devlet Bahçeli’nin olduğunu söylemesinin ardından Bahçeli söylem değişikliğine gitti. Akşener’in konuşmasına birkaç saat sonra Twitter üzerinden cevap veren Bahçeli, bu kez “Fosforlu Meral” söylemi yerine, terör söylemine sarıldı. Bahçeli, henüz birkaç yıl önce kurulan İyi Parti’nin ulaştığı oy oranının arkasında Fethullah Gülen ve takipçilerinin olduğunu söyledi. Bahçeli, Akşener’in bir Gülen projesi olduğunu ve oy verenlerin de Gülenistler olduğunu belirtti.

ANKETLERİN YÜKSELEN İSMİ

Milliyetçi bir siyasi gelenekten gelen Meral Akşener, 2017 yılında MHP’den ayrılarak İyi Partiyi kurdu. İktidarı oluşturan AKP ve MHP’nin milliyetçi ve muhafazakar tabanından oy alma potansiyeline sahip Meral Akşener’i uzun süre Erdoğan ve Bahçeli görmezden geldi. Oylarını her geçen gün artıran İyi Parti, 2020’nin ortasından itibaren anketlerde yüzde 10’un üzerine yükselince Erdoğan ve Bahçeli’nin söylemi değişti. Önce Bahçeli, hemen ardından da Erdoğan, Meral Akşener’e koalisyonlarına katılması için çağrı yaptı. Akşener’in olumsuz cevabı sonrası oylarındaki artış ivmesi hızlandı.

Avrasya Araştırma’nın Şubat 2021’de yaptığı ankete göre İyi Partinin oy oranı yüzde 14’e yükseldi. Ankette MHP’nin oyu ise yüzde 7.5’tu. Akşener, partisinin oylarını 2017 yılında ayrıldığı MHP’nin oylarının iki katına çıkardı.

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder