11 Mart 2021 Perşembe

Suudi Arabistan bombaların parasını Türkiye’ye vermiyor

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında gerilim giderek artıyor. Türk mallarına ambargo uygulayan Suudi Arabistan, son olarak da Türkiye’den aldığı uçak bombalarının parasını vermiyor.

BOLD – Suudi Arabistan Kralı Selman’a devlet nişanı veren ve önceki kralın ölümü nedeniyle üç günlük yas ilan eden AKP Hükumeti ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilim giderek artıyor. Ambargo uyguladığı Türk mallarını geri göndermeye başlayan Suudi Arabistan şimdi de Türkiye’ye olan borçlarını ödemiyor.

TÜRKİYE ALACAĞINI ARABİSTAN’DAN İSTEMEDİ

Cumhuriyet’ten Nurcan Gökdemir’in haberine göre Türkiye’nin Suudi Arabistan’la her alanda yaşadığı sorun büyüyor. Türkiye’nin, iki ülke arasında sıcak dostluğun bulunduğu dönemde yapılan bir silah alışverişinden doğan 66,2 milyon dolarlık alacağını tahsil edemediği ortaya çıktı. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKE) 2019 yılı denetim raporunda Suudi Arabistan’a yapılan bir silah ihracatından kaynaklanan milyon dolarlık alacakla ilgili tespite yer verildi. Raporda, teslimat yapıldığı halde alıcının borcunu ödememesine ilişkin herhangi bir yaptırımın yer almaması eleştirildi.

BOMBA SEVKİYATI GEÇEN YILA KADAR SÜRDÜ

Raporda yer alan bilgilere göre, Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri (RSAF) ile MKE arasında 2016 ve 2017 yıllarında 3 tip uçak bombası ihracatını kapsayan 36,3 milyon dolar, 51,2 milyon dolar ve 32,8 milyon dolar olmak üzere toplam 120,3 milyon dolarlık satış sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeler kapsamında Nisan 2020 itibarıyla toplam 10 ayrı sevkiyat yapıldı. Bu sevkiyatlar karşılığı avans ödemeleri dahil olmak üzere 48,1 milyon dolar tahsilat yapıldı ancak ödenmesi gereken 66,2 milyon dolar tahsil edilemedi.

SÖZLEŞMEDE SUUDİLERE CEZA YOK

Sözleşmelerin “Ödemeler” kısmında “İki sözleşme için yüzde 30, bir sözleşme için ise yüzde 40 oranında avans ödemesinin, sözleşmenin imzalanmasından 30 gün içerisinde fatura ve ihracat lisansı belgelerinin RSAF Proje Direktörlüğüne teslim edilmesiyle yapılacağı, her parti sevkiyatın bedelinin ise yine RSAF Proje Direktörlüğünün ilgili dokümanları teslim almasıyla birlikte üç hafta içinde ödeneceği” ifade edildi. Raporda, ceza hükümlerinin sadece MKE aleyhine düzenlendiği, MKE’nin alacağını tahsil edememesi durumunda sözleşmede herhangi bir tedbir öngörülmediği vurgulandı.

MKE’NİN 797 MİLYON LİRALIK ALACAĞI VAR

MKE’nin ticari alacakları 2020 yılında 2019’a göre yüzde 51,4 oranında artışla 797 milyon 417 bin TL oldu. Alacakların 213 milyon 569 bin TL’si resmi dairelerden, 3 milyon 97 bin TL’si KİT’lerden, 66 milyon 859 bin TL’si gerçek ve tüzel kişilerden, 511 milyon 573 bin TL’si de yurtdışı alacaklardan kaynaklandı. Yurtdışından alacaklar da önceki döneme göre yüzde 36,8 oranında arttı. Bunun 461 milyon 709 bin TL’si Suudi Arabistan’a, 49 milyon 864 bin TL’si de diğer ülkelere yapılan ürün ihracatından kaynaklandı.

Dertli vatandaşın soruşturma korkusu: Ben bunları söylüyorum ama…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder