10 Mart 2021 Çarşamba

Ermenistan’da Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında ‘Genelkurmay Başkanı’ krizi

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ın görevden alındığını ve konunun süresi içinde Anayasa Mahkemesi’ne taşınmadığını açıkladı. Bu konuda süre sınırı olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını ve kararın yüksek mahkemeden çıkacağını açıkladı.

BOLD – Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, muhtıra veren Onik Gasparyan’ın Genelkurmay Başkanlığı görevinin son bulduğunu ve kararnameyi ikinci kez imzalamayan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’ın süresi içinde kararnameyi Anayasa Mahkemesi’ne taşımadığını açıkladı. Paşinyan, Genelkurmay Başkanlığı’na yeni bir isim önerdi. Bu konuda süre sınırı olmadığını belirten Cumhurbaşkanlığı ise kararnamenin Anayasa Mahkemesine taşındığını duyurdu.

BAŞBAKANLIK: SÜRESİ İÇİNDE ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞINMADI

Ermenistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, yasalar gereği Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın kararnameyi Anayasa Mahkemesine zamanında götürmediği iddia edildi. Başbakan Paşinyan, “Bugünden itibaren Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan görevinden alınmış sayılıyor” ifadesini kullandı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanının askerlik hizmeti ve askerlerin statüsü hakkında kanunla belirlenen süre içinde başbakan tarafından sunulan kararnameyi imzalamaması ve Anayasa Mahkemesine de başvurmaması dikkate alınarak Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, 10 Mart itibarıyla görevden alındı” denildi.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA YENİ İSİM ÖNERİSİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, genelkurmay başkanlığı görevine de eski Genelkurmay Başkanı Korgeneral Artak Davtyan’ı önerdi. Ermenistan Başbakanlığı, Davtyan’ın genelkurmay başkanlığına atanması önerisini, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’a gönderdiğini bildirdi. Davtyan, 2018-2020’de Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütmüştü.

CUMHURBAŞKANLIĞI: ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRMEK İÇİN SÜRE SINIRI YOK

Ermenistan Cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan açıklamada, söz konusu kararnamenin Anayasa Mahkemesine götürülmesi için belirli bir süre olmadığı savunulmuştu. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Başbakan Nikol Paşinyan’ın Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden almasına ilişkin kararnameyi ilk sefer iade etmiş. İkincide Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Cumhurbaşkanlığı, Sarkisyan’ın kararnamesinin anayasaya ve süreçlerine uygun olup olmadığının tespit edilmesi için konunun Anayasa Mahkemesine taşındığını vurguladı.

PAŞİNYAN’IN İSTİFASI İÇİN MUHTIRA

Genelkurmay Başkanı Gasparyan ve üst düzey komutanlar, 25 Şubat’ta Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiriye imza atarak, Paşinyan’a muhtıra vermişti. Paşinyan, hemen Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığını duyurmuştu. Muhalefet yanlısı tutum sergileyen Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Gasparyan’ın görevden alınmasına ilişkin kararnameyi ilk seferde imzalamamıştı. Paşinyan, bunun üzerine bir kez daha Gasparyan’ın görevden alınmasına ilikin kararnameyi Cumhurbaşkanlığına göndermişti. Paşinyan, ordu komutanlarının kendisine yönelik istifa çağrılarını ‘darbe girişimi’ olarak nitelemişti.

GASPARYAN, KONUYU YARGIYA TAŞIDI

Bu arada Genelkurmay Başkanı Gasparyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Paşinyan’ın kendisini görevden alma sürecinin anayasaya aykırı olduğunu savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Benim Genelkurmay başkanlığından alınmamla ilgili bütün süreç ve Paşinyan’ın açıklamaları, anayasaya aykırıdır. Bu tekrar şunu gösteriyor; krizden çıkmanın yolu Başbakan’ın görevinden istifa etmesi ve erken parlamento seçimleri yapılmasıdır.”

Anayasa üstünlüğünü sağlamak için yargı sürecini başlattığını aktaran Gasparyan, “Ermeni halkına ve vatanıma hizmet etmeye başka statüde devam edeceğim.” dedi.

MUHALEFETTEN CUMHURBAŞKANINA ELEŞTİRİ

Ülkede ordunun muhtıra vermesiyle başlayan siyasi kriz derinleşirken, muhalefetin başbakan adayı Vazgen Manukyan, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ı krizi çözmemekle eleştirdi.

Manukyan, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın, Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ın görevden alınması için Başbakan Nikol Paşinyan’ın imzaladığı kararnameyle ilgili karar vermesi gerektiğini belirtti.

Sarkisyan’ın durumu çözüme kavuşturabilecekken bunu yapmadığını belirten Manukyan, “Bizim cumhurbaşkanımız yok. O, beş yıldızlı sarayda yaşayan zengin bir turist. Bizim bütçemizden, bizim hesabımızdan yaklaşık 170 kişi ona hizmet ediyor. O, bütün dünyayı geziyor ve hiçbir faydası yok.” ifadesini kullandı.

Soruları beğenmeyen Başbakan gazetecilere dezenfektan sıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder