9 Mart 2021 Salı

Brezilya eski Devlet Başkanı Da Silva rüşvet ve yolsuzluk davalarından beraat etti

Rüşvet ve yolsuzluktan iki ayrı davada 25 yıla yakın hapis cezası alan Brezilya eski Devlet Başkanı Lula da Silva, tüm suçlamalardan beraat etti. Brezilya Yargıtayı’nın verdiği kararı savcıların temyize götürmesi bekleniyor.

BOLD  – Brezilya Yüksek Mahkemesi (Yargıtay), eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın avukatlarının temyiz başvurusunu kabul ederek hakkındaki tüm suçlamaları düşürdü. Böylece Silva’nın gelecek seçimde başkanlık için yarışmasının önünde engel kalmadı. Ancak savcılığın beraat kararını temyize taşıması bekleniyor.

SİLVA 1,5 YIL HAPİS YATTI

Lula da Silva, 2003’ten 2011’e kadar sekiz yıl boyunca Brezilya’da devlet başkanlığı yaptı. Latin Amerika solunun sembol isimlerinden 76 yaşındaki Da Silva, ilk olarak 2017 Temmuz’unda çıkarıldığı mahkemece suçlu bulunmuş ve 12 yıl hapis cezası almıştı. İlk temyiz başvurusu reddedilen Da Silva, Şubat 2019’da benzer yolsuzluk suçlamaları sebebiyle yeniden hakim karşısına çıktı ve 12 yıl 11 ay daha hapis cezası aldı.

Bu sonuçla Da Silva’nın toplam mahkumiyeti 25 yıla çıktı ve Nisan 2018’de hapse girdi. Yaklaşık 1.5 sene cezaevinde kalan Da Silva, 2019 Kasım’ında yapılan itirazla yargı sürecinin tamamlanmadığı gerekçesiyle serbest kaldı.

RÜŞVET İDDİALARI

2003-2010 yılları arasında Brezilya’yı yöneten Da Silva, ülkenin işçi sınıfını temsil eden ilk devlet başkanıydı. 2017’de dev yolsuzluk skandalına adı karışan bir şirkete restorasyon işi yaptırmaktan suçlu bulundu. Silva daha önce de deniz kıyısındaki bir binanın restorasyonu ile ilgili iddialardan mahkum edilmiş ancak hapse girmemişti.

Savcılar daha sonra Silva’ya, Petrobas skandalında 3.7 milyon real (yaklaşık 1.2 milyon dolar) değerinde rüşvet aldığı ve bu parayı siyasi partilere dağıttığı gibi suçlamalarda bulundu. Silva, hakkındaki tüm suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu ifade etmişti.

LAKABINI İSMİNE EKLETTİ

Asıl adı Luiz Inacio Da Silva olan eski Brezilya lideri, kendisine takılan ve Portekizce ‘kalamar’ anlamına gelen ‘Lula’ lakabını daha sonra resmi olarak ismine ekletmişti.

Yerli ve milli tank Altay’ın Güney Koreli motoru

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder