12 Mart 2021 Cuma

Kardeşim Sisi: Rabia ile protesto etti ‘darbeci’ dedi şimdi masaya oturuyor

Doğu Akdeniz’de suların ısınmasının ardından Erdoğan, uzun süredir cumhurbaşkanlığını tanımadığı ve ‘darbeci’ dediği Sisi yönetimine gösterdiği tepkilerden çark etti.

BOLD – “Mısır’la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak işbirliği sürecimiz devam ediyor. Sıkıntı söz konusu değil” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada Sisi yönetimiyle ilişkileri değerlendirdi. Erdoğan, şunları söyledi:

“İş birliği sürecimiz en üst düzeyde değil de bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır ile olan bu süreci çok daha güçlü devam ettirelim. Bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra bunu daha ileri taşırız. Mısır halkıyla Türk milletinin ayrı olması söz konusu değil. Mısır halkını Yunanistan’ın yanına yerleştirmek söz konusu değil. Olması gereken yerde görmek isteriz. Suudi Arabistan’ın Yunanistan ile ortak tatbikata girmesi bizi üzmüştür. Biz Suudi Arabistan’ı da böyle bir kararda görmek istemezdik. Bunu da görüşeceğiz, bu böyle olmamalıydı diye düşünüyoruz.”

HER ŞEY 8 YIL ÖNCE BAŞLADI

AKP yönetimi, 3 Temmuz 2013’te Mısır’da Abdülfettah es-Sisi’nin, Devlet Başkanı Muhammed Mursi’yi darbeyle devirmesine sert tepki göstermişti. Uzun süre Sisi’nin cumhurbaşkanlığını tanımayan, “Bizim için Mısır’ın Cumhurbaşkanı Mursi’dir” diyen Erdoğan, Sisi hakkında ‘darbeci’, ‘tiran’  ve ‘zalim’ ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, Kahire’deki Rabiatül Adeviyye meydanında İhvan hareketinin protestolar sırasında kullandığı Rabia işaretini seçim meydanlarında partilileri selamlarken kullanmıştı. Erdoğan’ın darbeyi yapan Sisi’ye gösterdiği tepkiler sonrası Mısır, diplomatik ilişkileri elçilik düzeyinden maslahatgüzar seviyesine indirmişti. Erdoğan yönetimindeki AKP hükumeti aradan geçen 8 yılın ardından Mısır’ın Yunanistan’la yakınlaşması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de mevzi kaybetmesi üzerine Mısır’la  yeniden el sıkışmak zorunda kaldı.

İşte AKP’nin yönettiği Türkiye ile Mısır arasında gerilen ilişkilerin süreci:

3 Temmuz 2013’te Mısır’da Abdülfettah es-Sisi’nin devlet başkanı Muhammed Mursi’yi darbeyle devirmesine en sert tepkiyi veren ülke Türkiye oldu. İşte Erdoğan’ın Mısır Devlet Başkanı Sisi’ye gösterdiği tepkiler:

TİRAN AÇIKLAMASINA MISIR’DAN TEPKİ

Erdoğan, başbakanlığı döneminde Temmuz 2014’te katıldığı bir televizyon programında Sisi için “tiran” nitelemesini yaptı. Bu açıklama üzerine Mısır, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter’i bakanlığa çağırarak tepki gösterdi.

AYNI MASAYA OTURMAM

Erdoğan, BM Genel Kurul çalışmaları için gittiği New York’ta, BM Genel Sekreteri’nin verdiği resmi yemeğe, Sisi ile aynı masaya oturmamak için katılmadı. Erdoğan, yemeğe katılmamasıyla ilgili, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” ifadesini kullandı. Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise Sisi’ye yüklenerek, “Mısır’da halkın oylarıyla seçilmiş iktidar darbeyle indirilirken Birleşmiş Milletler’de ülkeler bunu izliyor ve darbeyi yapan meşrulaştırılıyor” dedi.

BÖYLE BİR ŞEY ASLA SÖZ KONUSU DEĞİL

Erdoğan, Mart 2015’te, Suudi Arabistan’a giderken, Mısır devlet başkanı Sisi ile görüşüp görüşmeyeceğini soran gazeteciye, “Şaka yapıyorsun herhalde. Bizim gündemimizde böyle bir şey asla söz konusu değil. Böyle bir şeyin olabilmesi için çok ciddi bir defa olumlu istikamette adımların atılabilmesi lazım” dedi.

BENİM İNDİMDE MISIR’IN CUMHURBAŞKANI MURSİ’DİR DEMİŞTİ

Erdoğan, 2015’te Muhammed Mursi ve arkadaşları hakkında verilen idam kararlarına Sisi’ye darbeci diyerek tepki gösterdi. Erdoğan, “Ben uluslararası platformlarda sürekli olarak şuanda darbece Sisi’yi, Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi hep söyledim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Buradan da söylüyorum, benim indimde Mısır’ın Cumhurbaşkanı Sisi değildir, yine Mursi’dir” dedi.

BEN GÖRÜŞMEM AMA BAKAN ARKADAŞLAR GÖRÜŞEBİLİR

Erdoğan, Şubat 2016’da Güney Amerika gezisi dönüşünde yaptığı açıklamada ise, “Mursi ve arkadaşları başta olmak üzere idamlarla ilgili kararlar gözden geçirip kaldırılmadıktan sonra, ben Sisi ile görüşmem. Bakanlarımız muhataplarıyla görüşebilir” dedi.

İŞGALCİ VE ZALİM

Erdoğan, Mısır’ın darbeyle devrilen lideri Muhammed Mursi’nin ölümünün hemen ardından “Demokratik yollarla yüzde 52 oy almak suretiyle Mısır’a cumhurbaşkanı olan merhum Mursi’yi demokrasiyi bir yana koyarak işgalci bir edayla, bir darbeyle Mısır’ın başına geçen şu andaki zalim Sisi bildiğiniz gibi 50’ye yakın Mısırlıyı idam etmiştir” ifadelerini kullandı.

Devlet korona oldu: Koca bir yalan!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder