9 Mart 2021 Salı

Sürücülere Deli Dumrul anketi: Kaç lira olursa köprüden geçersiniz?

Geçiş garantili köprü ve otoyollar için Hazine’den çıkan para katlanarak artıyor. Şoförlerle görüşmeye hazırlanan Ulaştırma Bakanlığı ise AKP’ye yakın müteahhitlerin yaptığı köprü ve otoyolları kullanılmasını isteyecek.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta övündüğü köprü ve otoyollardaki devlet garantisi sebebiyle geçen de geçmeyen de para ödüyor. Devlet, bu projeleri üstlenen işletmelere, dolar ve euro üzerinden araç geçiş garantisi veriyor. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor. Devlet, söz konusu projelere her yıl garanti kapsamında milyarlarca lira akıtıyor.

BELLİ SAATLERDE İNDİRİM MODELİ

Habertürk’ün haberine göre Ulaştırma Bakanlığı, garanti ödemeleri azaltmak amacıyla bir çalışma başlattı. Bu çalışma kamuoyunda, “mega” olarak adlandırılan köprü ve otoyollarda, talebi ve araç trafiğini artırmayı hedefliyor. Özel sektörün işlettiği otoyollarda, “elastik” adı verilen bir ücret modeli üzerinde duruluyor. Model, geçiş ücretinin var olan talebi artıracak veya yeni talep yaratacak biçimde ayarlanmasına ve geçiş ücretlerinin indirilmesine dayanıyor.

Bu amaçla Ulaştırma Bakanlığı personeli sürücülerle ya da vatandaşlarla, hangi ücret düzeyinde bu projeleri daha çok kullanacakları ya da kullanmaya başlayacakları yönünde anket çalışmaları yapacak. Danışman firmanın yürüteceği çalışma sonrasında geçiş ücretlerinin yeniden ayarlanması gündeme gelecek.

GEÇSEN DE ÖDE, GEÇMESEN DE

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu yap-işlet-devret modeliyle inşa edildi. Bu projelerin ihalesi genel olarak dünyanın en çok kamu ihalesi alan Cengiz, Kolin, Limak, Kalyon ve MNG şirketlerine veriliyor.

Deli Dumrul vergisini aratmayan köprü ve otoyollara devlet dolar kuru üzerinden para ödüyor. Geçmeyen araç başına 83 milyon vatandaşın cebinden AKP’ye yakın patronlara para kesiliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü için iş yapan konsorsiyuma Hazine’den 2019 yılında vatandaşın cebinden ödenen para 3 milyar 50 milyon lirayı buldu. Bu sene ilk 6 ay için 1 milyar 750 milyon TL ödendi.

Osman Gazi Köprüsü için ise 4.5 yılda toplam 5 milyar 834 milyon TL ödeme yapıldı. Bu sene ilk 6 ay için 1 milyar 750 milyon TL ödendi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder