11 Mart 2021 Perşembe

YSK’dan AKP’nin istediği gibi karar: Barolara seçim izni

Yüksek Seçim Kurulu, çoklu baro yasasıyla yapısı değiştirilen, İçişleri Bakanlığı kararıyla da iki kez seçimleri ertelenen baroların genel kurul yapabileceğine karar verdi. YSK kararı gelene kadar AKP ve MHP’li avukatlar Ankara ve İstanbul’da yandaş barolar kurdu. Metin Feyzioğlu’nun koltuğunu koruduğu Barolar Birliğinin delege yapısı değiştirildi.

BOLD – Yüksek Seçim Kurulu (YSK), genelgeyle ertelenen baroların seçimlerinin koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı günlerde yapılabileceğine karar verdi.

İlçe seçim kurullarının başvurusu üzerine konuyu görüşen YSK, askı ve seçim gününün sokağa çıkma kısıtlamasına denk gelmemesi halinde, belirlenen tedbirlere de uyularak seçimlerin yapılabileceğine hükmetti.

AKP ve MHP’nin desteğiyle muhalif görünen baroların etkisini kırmak için çoklu baro yasası Meclis’ten geçirildi. Yasayla avukat sayısı 5 bini geçen illerde, 2 bin avukatın yeni baro kurabileceği öngörüldü. Ayrıca baroların Türkiye Barolar Birliğine gönderdiği delege sayısı da değiştirilerek, binlerce avukatı bulunan Ankara, İstanbul ve İzmir gibi baroların delege sayıları azaltıldı. Anadolu’daki baroların ağırlığını artırmayı hedefleyen değişiklikle, 100 avukatı bulanan her baro Barolar Birliğine 4 delege gönderecek. Buna göre 50 bine yakın üyesi bulunan İstanbul Barosu 12 ile 113 üyeli Çankırı Barosu ise 4 delege belirleyecek.

Yasa değişikliğinin ardından İçişleri Bakanlığı Ekim ayında yapılması gereken barolar ve Barolar Birliğinin genel kurullarını toplamasına Kovid-19 salgınını gerekçe göstererek iki kez izin vermedi. YSK, AKP’nin de olduğu partilerin genel kurullarına ise salgına rağmen izin verdi.

FEYZİOĞLU KOLTUĞUNU KORUDU

Bu zaman zarfından Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu koltuğunu korurken, AKP ve MHP’li avukatlar Ankara ve İstanbul’da iki yeni baro kurdu. YSK, AKP ve MHP’nin hedefi doğrultusunda şartlar olgunlaştıktan sonra baroların seçim yapabileceği kararını açıkladı.

AKP milletvekili sayısını artıracak sistem için düğmeye bastı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder