9 Mart 2021 Salı

Piyasalar 18 Mart’a odaklandı: Merkez’e 100 puanlık faiz baskısı

Doların 7,70 liraya çıkması Merkez Bankasını faiz artışına zorluyor. Piyasalar daha şimdiden Para Politikası Kurulunun 18 Mart toplantısında faizi yükselteceğini satın aldı.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘faizi lobisi’ dedikçe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizi yükseltiyor. Dünyanın en yüksek faiz liginde yüzde 17 ile Haiti’yle yarışan Türkiye, kasım ve aralıkta yaptığı 625 puanlık faiz artışına rağmen doları durduramadı. Şubat ayında 6,85’e kadar gerileyen dolar/TL paritesi martta 7,71 direnç noktasına geldi. Yabancıların ve tuzu kuruların ucuzdan dolar toplamasıyla yeniden yükselen kur, yine bu grupların kazancıyla sonuçlandı.

DOLARDAN ÇIKIP FAİZE GEÇECEKLER

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası sonrası 8,50 liradan dolarları satanlar, yüzde 10,25’ten yüzde 17’ye yükselen faize geçti. 3 ay faizden kazananlar yine doları ucuzdan topladı. Şimdi 7,70 lira seviyesinden satış yapanlar, TCMB Başkanı Naci Ağbal’a faiz arttır mesajı gönderiyor. Ağbal’ın faizleri yüzde 18’e çıkarmasıyla yüzde 3’e reel faiz getirisinden de kazanacak.

VATANDAŞ KAYBEDİYOR

Piyasada ‘tuzu kurular’ olarak ifade edilen bu grup doların iniş ve çıkışlarında, faizin de yükselmesinde kazanıyor. TCMB’nin yüksek faiz düşük kur politikasıyla kaybeden yine küçük yatırımcı oluyor. Faizler yükselince kredi maliyetleri artan vatandaşların borçları katlanıyor. Faizlerin artmasıyla gıdadan giyeme her kalemde çarşı pazara gelen zamlar vatandaşın belini büküyor.

Ellerindeki TL’nin değeri düşmesin diye dolar alan vatandaşlar ise TCMB’nin faiz sopasıyla kaybediyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder