9 Mart 2021 Salı

Türkiye’ye AİHM’den Ömer Faruk Eminağaoğlu cezası

Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yargıçlar ve Savcılar Birliği eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yaptığı başvuruda kararını açıkladı.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun 2012 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı. Mahkeme, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini, özel ve aile yaşamına saygıyla ilgili 8. maddesini ve düşünce ile ifade özgürlüğü hakkıyla ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun disiplin cezasıyla Eminağaoğlu’nun görev yerinin haksız yere değiştirilmesi sonucu yaptığı itirazların yetkili bir merci veya mahkeme tarafından incelenmemesinin ihlal teşkil ettiği görüşüne vardı.

Başvuru sahibinin telefonlarının hukuksuz bir şekilde dinlenmesinin ve bunların disiplin suçu cezası verilmesi sırasında kanıt olarak gösterilmesi de ihlal olarak değerlendirilirken, yine başvuru sahibinin YARSAV Başkanı olarak yaptığı açıklamaların ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmemesi de hak ihlali olarak görüldü.

1998 yılında Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak atanan Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2011 yılında İstanbul’a Sulh Ceza hakimi olarak tayin edilmişti. Medyaya yaptığı açıklamalar ve bazı davalara ilişkin eleştirileri gerekçe gösterilerek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 2012 yılında Çankırı’ya sürülmüştü.

AİHM Hizmet Hareketi gönüllülerinin yargılandığı 4 davada daha Türkiye’den savunma istedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder