12 Mart 2021 Cuma

Saray müteahhitlerinin döviz borcunu bakanlık ödeyecek

Saray’a yakın müteahhitlere verilen ve Sayıştay raporlarıyla deşifre olan ihale usulsüzlükleriyle ilgili AKP yeni düzenleme yaptı. Son bir yılda pazarlıkla verilen ihalelerin yurt dışı borçları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ödenecek.  

BOLD – AKP tarafından hazırlanan çok sayıda kanunda değişiklik öngören torba yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Torba yasa ile AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen müteahhitlerin döviz borçlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ödeyecek.

“RÖNESANS HOLDİNG İÇİN ÇIKARILDI” İDDİASI

Kabul edilen torba yasanın tartışmalı düzenlemesi ile geçen yıl 15 Mart’tan sonra ihalesi yapılan ancak uygulama sözleşmesi imzalanmayan, yurtdışından finanse edilecek projelerin borcu ödenememesi durumunda bu borç Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ödenecek. Muhalefet partileri, bu düzenlemenin, Kanal İstanbul Projesi kapsamında yapılacak Kuzey Marmara Otoyolu’nun “Nakkaş-Başakşehir kesimi”nin ihalesini alan Rönesans Holding için hazırlandığını söyledi.

BAKANLIK GARANTİSİ BİLİNSEYDİ DİĞER FİRMALAR DA TEKLİF VERİRDİ

Şirkete özel düzenlemeye muhalefet partileri karşı çıktı. Rönesans’ın kazandığı ihalenin torba teklif hayata geçtikten sonra yapılması durumunda hem maliyetinin azalacağını hem de katılımcı sayısının artacağını kaydeden milletvekilleri, “İhaleye fesat karıştırma” eleştirisinde bulundu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ihale yapılırken bakanlık garantisi bilinseydi diğer firmaların da teklif verebileceğini belirterek, “Herkes ona göre pozisyon alırdı. Geçmişe dönük ihaleye fesat karıştırmanın suçüstü hâliyle karşı karşıyayız” dedi.

RÖNESANS HOLDİNG SERVETİNİ SARAY’LA İKİYE KATLADI

Eleştirilerin odağındaki Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak, 2016-2018 yıllarında da servetini ikiye katladı. 2016 yılında 2 milyar dolar olan servetini 2018 yılında 4 milyar dolara çıkaran Ilıcak, Forbes dergisinin Türkiye’nin en zenginleri araştırmasında Murat Ülker’den sonra ikinci sıraya oturdu. Rönesans Holding ayrıca dünyanın en büyük müteahhitlik şirketi sıralamasında 10 basamak birden çıkarak 23’üncülüğe yükseldi.

SARAY’IN GÖZDE MÜTEAHHİTLERİNDEN

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yanı sıra yazlık sarayı da inşa eden Rönesans, pandemi nedeniyle inşa edilen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin de müteahhitliğini yaptı. Rönesans Holding’in Kuzey Marmara Otoyolu’nun “Nakkaş-Başakşehir kesiminin yapımının yanı sıra üstlendiği bazı kamu ihaleleri ise şöyle:

  • Adana Şehir Hastanesi
  • Elazığ Şehir Hastanesi
  • Bursa Şehir Hastanesi
  • Yozgat Şehir Hastanesi
  • Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri
  • Okluk Yazlık Sarayı
  • MİT Yerleşkesi
  • Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu
  • Çok sayıda HES projesi

Mutasyonlu vaka alarmı: Veriler gizleniyor eğitimciler panikte

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder