Dünya çapında 2020 yılında 65 gazetecinin görevini yaparken öldürüldüğünü duyuran Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, 229 gazetecinin de cezaevinde bulunduğunu açıkladı. En fazla ölümün Meksika’da, en fazla tutsak gazetecinin de Türkiye’de olduğu vurgulandı.
BOLD – Merkezi Brüksel’de olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2020 yıllık raporunu kamuoyuna açıkladı. Dünya çapında 65 gazetecinin mesleklerini icra ederken öldürüldüklerini bildirdi. Geçen yıl öldürülen gazeteci sayısının 2019’a göre 17 kişi arttığını kaydeden federasyon, 2020’de gazeteci cinayetlerinin 16 farklı ülkede meydana geldiğini kaydetti. IFJ’nin öldürülen gazetecilerle ilgili kayıt tutmaya başladığı 1990 yılından bu yana görevi başında saldırıya kurban giden gazetecilerin toplam sayısı 2 bin 680’e yükselmiş oldu.
MEDYADA KAN AKMAYA DEVAM EDİYOR
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “Meksika’da suç baronlarının zalim hükümranlığı, Pakistan’da aşırılıkçıların uyguladığı şiddet, Hindistan ve Filipinler’de sertlik yanlılarının hoşgörüsüzlüğü, medyada kan akmaya devam etmesinde rol oynadı” dedi.
Meksika son 5 yılda dördüncü kez gazeteci cinayetlerinde ilk sırada yer alırken 14 gazetecinin öldürüldüğü Meksika’yı 10 cinayetle Afganistan, 9 cinayetle Pakistan ve 8 cinayetle Hindistan izledi. Filipinler ve Suriye’de de dörder gazeteci cinayete kurban gitti. Nijerya ve Yemen’de üçer gazeteci öldürülürken diğer cinayetler Irak, Somali, Bangladeş, Kamerun, Honduras, Paraguay, Rusya ve İsveç’te gerçekleşti.
TÜRKİYE’Yİ ÇİN, MISIR VE ERİTRE İZLİYOR
IFJ, gazeteci ölümleriyle ilgili yıllık raporunda, mesleği nedeniyle cezaevinde bulunan gazetecilere de yer verdi. Mart 2021 itibarıyla dünya çapında en az 229 gazetecinin cezaevinde bulunduğuna işaret edilen rapora göre Türkiye, dünyada en fazla gazeteciyi cezaevine gönderen ülke oldu. Rapora göre en az 67 medya çalışanının cezaevinde bulunduğu Türkiye’yi hapisteki 23 gazeteciyle Çin, 20 kişiyle Mısır, 16 kişiyle Eritre ve 14 kişiyle Suudi Arabistan izledi.
IFJ Genel Sekreteri Bellanger, “Demokrasi adını hak eden hiçbir ülke, ifade özgürlüğü aracılarını hapse atamaz” değerlendirmesinde bulundu.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder