12 Mart 2021 Cuma

Osman Kavala artık Avrupa Konseyinin daimi gündeminde

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki serbest bırakma kararını hatırlatarak, kararın uygulanmasını istedi. AİHM kararlarının uygulanışını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, üç yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan iş insanı Kavala’yı daimi gündemine de aldı.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanışını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasıyla ilgili kararın uygulanmasını istedi.

Kavala’nın Gezi Parkı olayları nedeniyle darbe suçlamasından aklanmış olması ve bu doğrultuda AİHM kararı da bulunmasına karşın tutuklu olduğuna dikkat çekilerek Bakanlar Komitesi Başkanı’ndan, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na hitaben devam eden tutukluluğa ilişkin Komite’nin derin endişesini ileten bir mektup yazması da talep edildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın yakın zamanda kabul edildiğini not ettiğini belirten Bakanlar Komitesi, Türk makamlarının reformları uygulama noktasında adım atmasını istedi. Avrupa Konseyi’nin bu amaçla Türkiye’ye yardım sağlamaya hazır olduğunu ifade edildi.

OSMAN KAVALA DAİMİ GÜNDEME ALINDI

Kavala’nın tutukluğunun devamı ve hakkındaki dava süreçlerinin AİHM kararıyla uyumlu olmadığını belirten Komite, bu hafta aldığı kararda Ankara’ya AİHM kararlarının bağlayıcılığı ve infazıyla ilgili yükümlülüklerini bir kez daha hatırlattı. Bakanlar Komitesi, Kavala’nın daimi gündem yapılmasına karar verdi. Bu karar sonrası Kavala’nın tutukluluğu sadece AİHM gündemli toplantılarının değil, tüm toplantılarının gündemine eklenecek. DW’nin haberine göre toplantılar sırasında isteyen Avrupa devleti Osman Kavala konusunu gündeme taşıyarak Ankara’dan bilgi talep edebilecek. Bir tür “siyasi baskı” olarak gösterilen bu uygulama Kavala serbest bırakılana kadar devam edecek.

DEMİRTAŞ’LA İLGİLİ DE DENETİM SÜRECİ BAŞLATI

Bakanlar Komitesi bu haftaki toplantılarında AİHM tarafından 22 Aralık 2020 tarihinde açıklanan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kararıyla ilgili denetim sürecini de başlattı. Karar gereği Demirtaş’ın “derhal serbest bırakılması gerektiğini” kaydeden Komite, Ankara’nın “Demirtaş şu anda AİHM tarafından verilen karar kapsamına girmeyen bir nedenden ötürü tutuklu” tezini “Bu tez daha önce AİHM tarafından incelendi ve reddedildi” gerekçesiyle geri çevirdi.

Kardeşim Sisi: ‘Darbeci ve tiran’ dedi şimdi masaya oturuyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder