10 Mart 2021 Çarşamba

Erdoğan’ın AYM’ye atadığı 7 üyeye göre hükumet sisteminin adı ‘başkanlık’

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine atadığı 7 üyenin Nükleer Düzenleme Kurumu Kanunun iptaliyle ilgili muhalefet şerhinde 2017 yılında geçilen hükumet sistemiyle ilgili ‘başkanlık sistemi’ ifadesini kullanması dikkat çekti.

BOLD – Anayasa Mahkemesi, Nükleer Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin tüm maddelerini yetki yönünden anayasaya aykırı bularak iptal etti.

16 Nisan 2017’de Cumhurbaşkanlığı Hükumet sistemine geçen anayasa değişikliğine uyum sağlamak amacıyla o dönem Bakanlar Kuruluna Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi verildi. Bakanlar Kurulu da bu yetkiyi kullanırken 2 Temmuz 2018 tarihinde 702 sayılı KHK ile Nükleer Düzenleme Kurumu kuruldu.

CHP, kararnamenin usul ve esas yönünden Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek iptal davası açtı. AYM, kanunun 3’ü geçici olmak üzere toplam 18 maddeden oluşan kararnamenin tüm maddelerinin usul gerekçesiyle iptaline karar verdi. İptal kararı, 7’ye karşı 8 üyenin oyuyla verildi. Resmi Gazete’de dün yayınlanan kararın gerekçesinde, Bakanlar Kurulu’na verilen KHK çıkarma yetkisinin, anayasa değişikliğine uyum sağlamak amacıyla gereken düzenlemeleri çıkarmak amacıyla verildiği, ancak Nükleer Düzenleme Kurumu’nun bu kapsamda girmediği ve anayasaya aykırı olduğu kaydedildi.

ERDOĞAN’IN ATADIĞI ÜYELER ‘BAŞKANLIK SİSTEMİ’ DEDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mahkemeye atadığı Başkanvekili Kadir Özkaya, üyeler Muammer Topal, Rıdvan Güleç, Recai Akyel, Yıldız Seferinoğlu, Selahaddin Menteş ve Basri Bağcı kanunun Anayasa’ya uygun olduğunu savundu. Erdoğan’ın mahkemeye atadığı 7 üye, yazdıkları muhalefet şerhinde, Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemiyle ilgili ‘başkanlık’ ifadesini kullandı.  Söz konusu 7 üye gerekçeli kararlarında şu görüşü savundu: “Mevcut açıklamalara ek olarak 702 sayılı KHK ile Nükleer Düzenleme Kurulu şekillendirilirken Anayasada 6771 sayılı Kanun ile tesis edilen Cumhurbaşkanlığı başkanlık sisteminin gerekli kıldığı düzenlemelerin de dikkate alındığı hususu göz ardı edilmemelidir.”

Resim

AİHM ByLock savunması istedi Ankara operasyon yaptı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder