AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomik reform paketini açıkladı. İcralık çiftçiler, kredi borçluları, maaşını yetiremeyen emekliler, işsizler ve çarşı pazardaki zamlar pakette yer bulmadı.
BOLD ANALİZ – 2002 yılından bu yana ‘Ya tutarsa’ diye açıklanan ekonomik reform paketlerine bir yenisi daha eklendi. En büyük vaadi kamudaki makam aracı ve şatafatı sona erdirmek olan paketle Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni başkanlıklar kuruldu. Bu kurumlar için alınacak yeni makam araçları ve yeni kadrolar atanması israf sayılmadı.
KREDİ BORCU OLAN 34 MİLYON VATANDAŞ YOK
Milyonlarca vatandaşın geçim derdine çözüm olabilecek tek bir madde pakete konmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Şubat 2021 kredi kartı borcu 148 milyar liraya ulaşan vatandaşlarla alakalı bir kolaylık pakette bulunmuyor. Yine 680 milyar liraya ulaşan banka kredi borçlarıyla ilgili de bir reform yok. Bu kapsamda 34 milyon vatandaşın banka borcuyla ilgili düzenlerin yer almadığı paketi, iktisatçılar ve muhalefet yeterli bulmadı.
GENÇ İŞSİZLERE: KIPIR KIPIRSIZINIZ GAZI
Resmi veriler göre her 100 gençten 25’inin, gerçek rakamlara göre ise 40’ının işsiz gezdiği Türkiye gençliğine dönük de bir vaat yok. Gençlere yeni iş kapıları açacak bir madde açıklamayan Erdoğan, genç işsizlere ‘kıpır kıpır gençlerimiz var’ demekle yetindi.
SOĞAN PATATESİ DEPODA İZLEMEK
Resmi enflasyonu yüzde 15,61’lere yükselten gıda zamlarıyla ilgili de vatandaşı rahatlatacak bir adım bulunmuyor. Paketle kurulması planlanan erken uyarı sisteminin fiyatları düşürmesi planlanıyor. İcradan tarla ve traktörünü satan milyonlarca çiftçinin üretemediği soğan ve patatesin depoda izlenmesinin fiyatları nasıl düşüreceğini ise kimse anlamadı.
PİYASALAR PAKETE İNANMADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oynadığı ‘yeni ekonomik reform totoya’ piyasalar da inanmadı. Dolar/TL 7,60, Euro/TL 9,05 seviyesine çıktı. Merkez Bankası rezervleri eksi 46 milyar dolara düşen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı, Anayasal güvence altında olan mülkiyet hakkını hiçe sayarak el koyulan 796 şirket ortada dururken, paketin nasıl sonuç vereceği önümüzdeki aylarda netleşecek.
Kamu Alım İhalelerinde dijital (elektronik) alım sistemine geçiliyor…
Anlamı…
Teşkilatların taşrada bölüştüğü küçük alımları da Merkeze bağlıyoruz…
Sektörel İhale Kanunu geliyormuş…
Bu Kanun 18 yıldan beri belirliyor…
Büyük ihalelerle ilgili birşey yok…
Aynen devam…— Aykut Erdoğdu (@aykuterdogdu) March 12, 2021
Muhalefet partileri ve iktisatçılar her sene kur şoklarının yaşandığı, enflasyon ve işsizliğin çift hanelerde dolaştığı Türkiye’de bu paketin çare olmayacağı görüşünde birleşti.
Ben de saf saf not aldım bir tomar.
Yazmaya gerek kalmadı. İçerikte bir şey yok. pic.twitter.com/fdmrVPU2wL
— Prof. Veysel Ulusoy (@ekonomikanaliz) March 12, 2021
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder