12 Mart 2021 Cuma

Vatandaşsız ‘reform toto’ vizyonda

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomik reform paketini açıkladı. İcralık çiftçiler, kredi borçluları, maaşını yetiremeyen emekliler, işsizler ve çarşı pazardaki zamlar pakette yer bulmadı.

BOLD ANALİZ – 2002 yılından bu yana ‘Ya tutarsa’ diye açıklanan ekonomik reform paketlerine bir yenisi daha eklendi. En büyük vaadi kamudaki makam aracı ve şatafatı sona erdirmek olan paketle Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni başkanlıklar kuruldu. Bu kurumlar için alınacak yeni makam araçları ve yeni kadrolar atanması israf sayılmadı.

KREDİ BORCU OLAN 34 MİLYON VATANDAŞ YOK

Milyonlarca vatandaşın geçim derdine çözüm olabilecek tek bir madde pakete konmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Şubat 2021 kredi kartı borcu 148 milyar liraya ulaşan vatandaşlarla alakalı bir kolaylık pakette bulunmuyor. Yine 680 milyar liraya ulaşan banka kredi borçlarıyla ilgili de bir reform yok. Bu kapsamda 34 milyon vatandaşın banka borcuyla ilgili düzenlerin yer almadığı paketi, iktisatçılar ve muhalefet yeterli bulmadı.

GENÇ İŞSİZLERE: KIPIR KIPIRSIZINIZ GAZI

Resmi veriler göre her 100 gençten 25’inin, gerçek rakamlara göre ise 40’ının işsiz gezdiği Türkiye gençliğine dönük de bir vaat yok. Gençlere yeni iş kapıları açacak bir madde açıklamayan Erdoğan, genç işsizlere ‘kıpır kıpır gençlerimiz var’ demekle yetindi.

SOĞAN PATATESİ DEPODA İZLEMEK

Resmi enflasyonu yüzde 15,61’lere yükselten gıda zamlarıyla ilgili de vatandaşı rahatlatacak bir adım bulunmuyor. Paketle kurulması planlanan erken uyarı sisteminin fiyatları düşürmesi planlanıyor. İcradan tarla ve traktörünü satan milyonlarca çiftçinin üretemediği soğan ve patatesin depoda izlenmesinin fiyatları nasıl düşüreceğini ise kimse anlamadı.

PİYASALAR PAKETE İNANMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oynadığı ‘yeni ekonomik reform totoya’ piyasalar da inanmadı. Dolar/TL 7,60, Euro/TL 9,05 seviyesine çıktı. Merkez Bankası rezervleri eksi 46 milyar dolara düşen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı, Anayasal güvence altında olan mülkiyet hakkını hiçe sayarak el koyulan 796 şirket ortada dururken, paketin nasıl sonuç vereceği önümüzdeki aylarda netleşecek.

Muhalefet partileri ve iktisatçılar her sene kur şoklarının yaşandığı, enflasyon ve işsizliğin çift hanelerde dolaştığı Türkiye’de bu paketin çare olmayacağı görüşünde birleşti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder