10 Mart 2021 Çarşamba

Avrupa Birliği’nin göçmen politikasına Konsey’den sert eleştiriler!

Avrupa Konseyi, AB’nin Akdeniz’deki göçmen politikalarını sert biçimde eleştiren bir rapor yayınladı. Konsey, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmenlerin dramının 2020 yılında daha da ağırlaştığına dikkat çekti.

BOLD – Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu, 2019 yılında yayınlanan ve denizde göçmenlerin kurtarılmasına ilişkin tavsiyelerin yar aldığı raporun, üye devletler tarafından uygulanıp uygulanmadığını içeren bir ‘izleme raporu’ yayınladı.

‘İnsan Hakları için Tehlike Çağrısı’ adlı raporda, Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmenlerin dramının daha da ağırlaştığı tespit edildi.

AB’nin 2019 uygulamalarını 5 ana başlıkta ele alan raporda, eksikler belirlenerek, öneriler sıralandı.

MÜLTECİ VE GÖÇMENLER ÖLÜME DENİZDE ÖLÜME TERK EDİLDİ

Raporda, “Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışan binlerce mülteci ve göçmenin, denizde ölüme terk edildiği” ifade edildi. Üye devletlerden bir an evvel koruma politikaları oluşturmaları istendi.

Raporda, bazı sınırlı ilerlemeler kaydedilse de Akdeniz’deki durumun insan hakları açısından ‘acınacak bir noktada’ olduğunun altı çizildi. Akdeniz’de sürekli batan gemiler nedeniyle, son bir yılda 2 bin 400’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği rapor edildi. Ancak bu rakamın gerçek durumun çok gerisinde olduğu, gemi batması ve boğulmaların genellikle radarların dışındaki alanlarda meydana geldiği için kayda geçmediği vurgulandı.

AB SINIR POLİS FRONTEX’İN TAVRI KINANDI

Raporda ayrıca Yunanistan, Malta ve Kıbrıs açıklarındaki göçmen gemilerini geri çeviren AB sınır polisi Frontex’in tavrı da kınandı.

Raporda, Yunanistan, Kıbrıs ve Malta’da görev yapan Frontex ajansı polislerinin, şüphelenilen göçmen teknelerinin geri gönderilmesi uygulamalarını arttırdığının da tespit edildiği belirtildi. Avrupa Konseyi AB’nin göçmenlere karşı oluşturduğu Frontex polisinin bu uygulamasını kınadı.

KORONAVİRÜS SALGINI GÖÇMENLERİ DE VURDU

Burada işlenen ciddi hak ihlalleriyle ilgili sağlam kanıtlara rağmen, ‘insan hakkı garantilerinin, şeffaflığın ve hesap verilebilirlik ilkelerinin uygulanmadığı’ rapor edildi. Koronavirüs salgınının da göçmenlerin hakları üzerinde doğrudan olumsuz etkileri olan daha kısıtlayıcı uygulamalara yol açtığı belirtildi.

Raporda, Avrupalı devletlerin, göçmenlerin Libya Sahil Güvenlik görevlileri tarafından yakalanarak Libya’ya geri gönderilmesini teşvik etmesi de eleştirildi.

Hatta bazı ülkelerin Trablus hükümeti ile anlaşmalarını yeniledikleri ve böylece kendi sorumluluklarını ikinci ülkelere ihraç ettikleri belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan tüm üye devletler, göçmenlerin yaşamlarını korumak için önlemler almaya çağırıldı.

AB’ye yönelik ‘geri itme’ iddiaları aklandı geride yanıtsız sorular kaldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder