11 Mart 2021 Perşembe

Ankara’da siyaset 18-24 Mart haftasına kilitlendi

18 Mart’ta MHP, 24 Mart’ta ise AKP kongre yapacak. Parti yönetimlerinde ve kabinede değişiklikler bekleniyor. İki parti, olası seçimde dengeleri lehlerine değiştirecek yüzde 7 seçim barajı düzenlemesinde anlaştı.

BOLD – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP 24 Mart’ta parti kongresi yapacak. Bir hafta öncesinde 18 Mart’ta ise MHP’nin parti kongresi var.

Özellikle AKP kongresinde parti yönetiminde yapılacak değişiklikler kabineyi de etkileyecek. turkishminute.com’da yer alan habere göre parti yönetiminden bazı isimlerin kabineye alınabileceğine ilişkin beklenti var. Politika yazarı Deniz Zeyrek’e göre Erdoğan, kabine için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den isim istedi ancak Bahçeli kabul etmedi. MHP koalisyon ortağı olarak AKP’yi desteklese de kabineye bakan vermeyerek, hükümet icraatlarının sorumluluğunu üstlenmiyor.

Kabinedeki bakan sayısının artırılması da Erdoğan’ın masasındaki planlardan biri. Aile ve Çalışma, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik bakanlıkları geçtiğimiz yıllarda birleştirilmişti. Şimdi bu bakanlıkların tekrar ayrılması ve kabineye yeni isimler eklenmesi gündemde.

ERDOĞAN SÜREKLİ DAMADINI VURGULAMAYA BAŞLADI

Kabine ve parti yönetiminde beklenen değişikliklerde ismi geçenlerden biri de Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden 8 Kasım 2020’de sürpriz biçimde istifa eden Berat Albayrak, muhalefetin gündeminden hiç düşmese de Erdoğan son iki haftaya kadar bu konuda açıklama yapmaktan kaçınıyordu. İstifa ettiği günden beri kimsenin görmediği ve hakkında hiçbir bilgi edinemediği Berat Albayrak’la ilgili çok sayıda spekülasyon var. Erdoğan’ı protesto eder biçimde Instagram üzerinden istifa eden Albayrak’ın gözetim altında tutulduğu, Erdoğan tarafından ev hapsinde tutulduğu gibi çok sayıda spekülasyon var. Muhalefet de sürekli olarak “Damat nerede” sorusunu gündeme getiriyor. Aylardır Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının gündeminden düşmeyen konularından birisi de bu.

Erdoğan, suskunluğunu koruduğu Berat Albayrak konusunda son iki haftadır partisinin grup toplantılarında konuşmaya başladı. Geçen haftaki grup toplantısında Berat Albayrak’ın bakanlığı dönemindeki başarılarını anlatan Erdoğan, bu hafta yine grup toplantısında damadından söz etti. Muhalefetin sürekli Berat Albayrak’a saldırdığını anlatan Erdoğan, “damat” kelimesini defalarca kullandı ve bir önceki haftaya göre daha uzun süre ve sertlik dozu yüksek sözlerle Berat Albayrak’ı savundu. Erdoğan’ın Albayrak konusunu özellikle iki hafta üst üste parti grup toplantısında dile getirmesi, Albayrak’a yeni bir görev verileceğine ilişkin beklentiyi yükseltiyor. Kulislere göre Albayrak, parti yönetiminde ya da Cumhurbaşkanı Yardımcılığı gibi güçlü bir pozisyonda dönebilir.

SEÇİM SİSTEMİNDE AKP LEHİNE DEĞİŞİKLİK

MHP Lideri Devlet Bahçeli, kabineye isim verme konusunda isteksiz ancak yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi konusunu sürekli olarak hükumetin gündemine sokmaya çalışıyor. MHP, barajın yüzde 7’ye düşürülmesini istiyor. Anketlere göre oyları yüzde 9 civarına düşen MHP, barajın düşürülmesi durumunda AKP’yle ittifak halinde seçime girmese bile Meclis’e milletvekili sokabilmeyi başarıyor. MHP, bu alternatife sahip olmak istiyor ancak bu AKP’yle süren koalisyonunu bozmak istediği anlamını taşımıyor.

Erdoğan, MHP’nin istediği doğrultusunda siyasi partiler kanını ve seçim yasalarına ilişkin bir değişiklik taslağı hazırlattı. Anketlere göre mevcut seçim sisteminde iktidarı kaybetme olasılığı bulunan AKP, medyaya sızan yeni düzenlemeye göre tekrar avantajlı konuma geçebilir.

Medyaya sızan taslağa göre, AKP seçim barajını yüzde 7 rakamı üzerine planlarken, seçim bölgelerinde yapılacak değişiklikle milletvekili sayısını artırıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; Seçim bölgelerinde de en fazla yedi vekil olmasına karar verildi. Buna göre AKP Genel Merkezinde yapılan seçim simülasyonunda, partilerin milletvekili sayılarındaki değişimler hesaplandı. Bu sistemin büyük partilerin lehine sonuç doğuracağı görüldü.

‘Artık oylar’ nedeniyle, AKP’nin 12, CHP’nin 7 milletvekili kazanacağı, MHP, İyi Parti, HDP’nin ise 3 veya 4 milletvekili kaybedebileceği belirtildi.

Taslakta siyasi partilere Hazine yardımına ilişkin de çalışıldığı belirtiliyor. Yüzde 3 oy alan parti hazine yardımı alabilirken, bu rakam da yüzde 7’ye yükseltilecek.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder