12 Ekim 2021 Salı

Adım adım çöküş! Nasıl bu hale geldik?

Ekonominin başında kendisinin olduğunu her fırsatta dile getiren Erdoğan, yüksek faiz ve dolar yüzünden son 2 yılda 4 MB başkanı değiştirdi. Kavcıoğlu’nu da kovması gündemde olan Erdoğan’ın , Türkiye’yi adım adım ekonomik kaosa götüren söylem ve hamlelerini gazeteci Timur Soykan paylaştı.

BOLD – Türkiye ekonomisi özellikle yüksek döviz ve yüksek faiz yüzünden son yıllarda zorlu bir dönemden geçiyor. Döviz kurunu kontrol altına almakta zorlanan hükümet, muhalefet tarafından Merkez Bankası rezervlerini eritmekle suçlanıyor.

Tartışmaların göbeğindeki Merkez Bankasında ise son iki yılda dördüncü kez başkan değişti.

Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz indirimine gitmesi ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görevden alınabileceği söylentileri dolar/TL kurunda yine yukarı yönlü hareketlenmeye neden oldu.

Dolar tarihinde ilk kez 9 TL’nin üzerine çıktı. 2016 yılı sonlarında 3 TL seviyesinde olan dolar, 5 yıl sonra 3 katı oldu. Euro/TL kuru da aynı zaman aralığı içinde 3,5 TL seviyesinden 10.4 TL’ye yükseldi.

KAVCIOĞLU’NUN KOLTUĞU TEHLİKEDE

Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na güvenini kaybettiği ve görevden alabileceği iddia ediliyor.

Erdoğan’ın faturayı Kavcıoğlu’na kesip kesmeyeceği tartışılırken, Erdoğan ve AKP’lilerin dolar ve faiz ile ilgili vaatleri sosyal medyada gündem oldu.

Ekonomide bu günlere nasıl geldiğini bir video bilgiseli ile anlatan gazeteci Timur Soykan’ın paylaşımına beğeni yağdı.

6 MART 2015

Dolar 2,59 iken Erdoğan: “Dolara aşırı derecede yatırım yapanlar yaya kalabilirler.”

2 ARALIK 2016

Dolar 3.51 TL iken Erdoğan, yastığın altındaki dövizleri bozdurun çağrısı yaptı. Onu dinleyenlerin parası beş yıl içinde eridi.

31 MAYIS 2017

Dolar: 3.54. Yiğit Bulut, “Dolar 5 lira olacak” diyenlere hakaretler ediyordu. Bu konuşması arşivde duran Yiğit Bulut halen Saray’da, birkaç yerden maaş alıyor. Ekonomi politikası konusunda kararlar veriyor. Dolar 9 lirayı aştı.

16 HAZİRAN 2018

Dolar: 4.73. Erdoğan, kendisini eleştiren muhalefete “Bunların kafası basmaz, ben ekonomistim” diyerek çıkıştı.

20 HAZİRAN 2018

Dolar: 4.75. 24 Haziran Genel Seçimleri için destek arayan Erdoğan “Siz kardeşinize yetkiyi verin faizle dolarla nasıl uğraşılır görün” dedi.

3 AĞUSTOS 2018

Dolar: 5.08. Yeni sistemde ilk Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan dolar atağı karşısında vatandaşa seslenerek “Yastıklarınızın altındaki dövizleri, altınları çıkartın” çağrısı yaptı.

9 AĞUSTOS 2018

Dolar: 5.48. Rahip Brunson krizinin yaşandığı dönemde Erdoğan meşhur, “Onların dolarları varsa bizim halkımız var, Allah’ımız var” konuşmasını yaptı.

EKONOMİ DE DAMAT DÖNEMİ BAŞLADI

25 ŞUBAT 2019

Dolar: 5.31. Erdoğan, ülkenin kasasının başına damadı Berat Albayrak’ı oturttu. Erdoğan ülkeyi aile şirketine döndürmekle eleştirildi. Berat Albayrak’ın dolar tahminleri ise konuya ne kadar hakim olduğunun kanıtı gibiydi.

5 HAZİRAN 2021

Dolar: 8.64. Kirli ilişkiler ağı deşifre olan Süleyman Soylu, geçen Haziran ayında yaptığı bir mitingde, Temmuz’u işaret ederek, “Ekonomi öyle bir şahlanacak ki Almanya, Fransa, ABD çatlayacak” dedi.

Günün sonunda Erdoğan’ın enflasyon, dolar ve faizle uğraşacağı sözü verdiği 2018 yılından bu yana dolar yüzde 90 artış gösterdi. Enflasyon ve faizdeki artışlarla beraber vatandaşın yoksulluğu arttı. Türk lirası yüzde 90 oranında değer kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en değersiz Türk Lirası ile karşı karşıya kaldı.

KURULUŞUNUZU EMANET EDER MİYDİNİZ?

Paylaşımları yapan Soykan, şirket teslim edilmeyecek kişilere ülkenin teslim edildiğini söyledi.

Erdoğan, “Yetkiyi verin göreceksiniz” demişti: Dolar 9 lirayı geçti

Adım adım çöküş! Nasıl bu hale geldik? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder