12 Ekim 2021 Salı

Boş kağıda değil onur ve haysiyetlerinin altına imza attılar

Babacan’ın anlattığı, 15 Temmuz sonrası çıkartılan 250 bin doğrudan 1,5 milyon ikincil mağdur yaratan KHK’ların çıkarılış hikayesi gündemden düşmüyor. KHK’lılar adalet isterken, boş kağıda imza atarak hukuksuzluğa sebep olan bakanlara ise tepkiler dinmiyor.

BOLD – DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın, bakanlığının son dönemlerinde Bakanlar Kurulu’nda yaşananlara dair anlattıklarına tepkiler sürüyor.

Tele 1’de Merdan Yanardağ’a konuşan Babacan, milyonların hayatını olumsuz etkileyen KHK’ların çıkarılış hikayesini anlattı. KHK’ların tek bir iradenin eseri olduğunu vurgulayan Babacan, “Benim hükümetten ayrıldığım dönemde bakanlar kurulunda boş kağıtlar imzalanıyordu, en son üstü dolduruluyordu. Sayın Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanıyordu. Yine tek imzayla alınıyordu aslında bu kararlar. O dönemin bakanlarına sormanız lazım. Biz ayrıldıktan sonraki dönem oluyor bunlar” dedi.

Babacan’ın bahsettiği dönem 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL dönemi. Ocak 2020’de yayımlanan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Faaliyet Raporu’na göre OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile 131 bin 922 “tedbir” gerçekleşti. OHAL’de en az 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edildi, 270 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi, 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatıldı, 3 bin 213 personelin rütbesi alındı.

Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar, TSK’da 20 bin 77 kişinin ihraç edildiğini açıkladı.

25O BİN DOĞRUDAN 1,5 MİLYON İKİNCİL MAĞDUR

Raporda, “Okulları kapatılan, mezuniyetleri geçersiz sayılan, askeri okullardaki öğrenciler, polis okulları öğrencileri, diğer kamu ve özel kurumlarda KHK’larla mağdur edilenlerin sayıları da yukarıdaki rakamlara ilave edildiğinde, doğrudan mağdur olanlar 250.000’i geçebilmektedir” ifadeleri yer aldı. Rapora göre ayrıca, OHAL/KHK mağdur yakınları olan ikincil mağdurların sayısı 1 milyon 500 bine yaklaştı.

Boş kağıda atılan imzalarla işlerinden ve özgürlüklerinden edilen yüzbinlerce KHK’lı adalet istiyor. Zorla alınan haklarını ve işlerini geri isteyen KHK’lıların boş kağıda imza atan bakanlara tepkileri de büyüyor.

Bir KHK’lı bakanların aslında boş kağıda imza atmadığını belirterek, “Aslında boş kağıda değil, ne kadar onur ve haysiyetleri var onun altına imza attılar” diyerek tepkisini dile getirdi.

CHP’NİN DESTEĞİ ARTIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir süredir KHK’larla ilgili açıklamaları var. Kılıçdaroğlu, haksızlığa uğrayan KHK’lıların AKP sonrası haklarını geri alacağını söyledi.

‘Boş kağıtta KHK İnfazı’ etiketine destek veren CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise, “KHK’lar ile mağdur edilmiş bütün yurttaşlarımıza bir daha buradan söz veriyoruz; Bize göre de hükümsüz olan OHAL KHK’larıyla sivil ölüme terk edilmiş bütün yurttaşlarımızın mağduriyetlerini peyderpey gidereceğiz” ifadelerini kullandı.

Uzun yıllar AKP’de başbakan yardımcılığı, bakanlık dahil üst düzey görevler aldıktan sonra 15 Temmuz sonrası süreçte istifa eden Babacan, kendisine yakın isimlerle kurduğu DEVA Partisinin Genel Başkanlık görevini yürütüyor.

Ali Babacan’dan itiraf: Bakanlar Kurulunda boş kağıtlar imzalanıyordu, KHK’lar böyle çıktı

Boş kağıda değil onur ve haysiyetlerinin altına imza attılar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder